Melazma tanılı hastalarda iskemi modifiye albümin düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of ischemia modified albumin level in patients with melasma
- Tez No: 910960
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNUR KALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: İskemi modifiye albümin, melazma, oksidatif stres, Ischemia modified albumin, melasma, oxidative stress
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Melazma özellikle yüzün güneşe maruz kalan bölgelerinde gelişen simetrik tutulum gösteren gri-kahverengi hiperpigmente makül ve yamalarla karakterize edinsel hipermelanotik bir hastalıktır. Melazmada etiyopatogenez tam olarak aydınlatılamamıştır; fakat genetik yatkınlık, ultraviyole ışınlara maruz kalma, gebelik, tiroid disfonksiyonu, östrojen-progesteron tedavisi, fototoksik ve fotoalerjik ilaç kullanımı, kozmetikler ve stres gibi bazı faktörler patogenezden sorumlu tutulmuştur. Ayrıca son dönemde melazmada oksidatif stresin arttığı ve tedavide antioksidanların etkili olduğuna dair çeşitli yayınlar mevcuttur. İskemi modifiye albumin (İMA); doku iskemisi, oksidatif stres ve inflamasyonu gösteren bir belirteçtir. Bu çalışmada melazma hastalığı ve şiddeti ile serum İMA düzeyi arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya klinik olarak melazma tanısı almış 69 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu sağlıklı 69 kişi kontrol grubu olarak dahil edildi. Her iki grupta; sistemik veya kutanöz inflamatuvar hastalık, yakın zamanda geçirilmiş enfeksiyon, travma, ameliyat öyküsü, alkol ve sigara kullanımı, immunomudülatör ilaç kullanımı olmamasına dikkat edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalarda; cinsiyet, vücut kitle endeksi, eğitim durumu, melazma aile öyküsü, güneş maruziyeti (az, orta, çok), gebelik öyküsü, doğum kontrol hapı kullanım öyküsü, güneş koruyucu kullanım sıklığı (düzenli, aralıklı, yok), melazma hastalık başlangıç yaşı, melazma hastalık süresi, tetikleyici faktörler (gebelik, güneş maruziyeti, doğum kontrol hapı, diğer faktörler) sorgulanıp kaydedildi. Hastaların klinik muayenesi yapılarak Fitzpatrick deri tipi belirlendi, melazma tutulum paterni (santrofasyal, malar, mandibular) saptandı ve klinik şiddetin ölçümü için MASİ skoru hesaplandı. Tüm katılımcıların serum İMA düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Melazma hastaları ile sağlıklı kontrol grubu arasında serum İMA seviyeleri açısından anlamlı fark bulunmadı. Hastaların melazma alan ve şiddet endeksi (MASİ) skorları ve melazma hastalık süreleri ile serum İMA seviyeleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Hasta grubunun serum İMA seviyesi ile melazma başlangıç yaşı arasında negatif yönlü orta bir ilişki (r=-0,337) (p=0,005) bulundu. Melazma aile öyküsünün hasta grubunda anlamlı düzeyde daha sık olduğu gözlendi (p=0,036). Hasta ve kontrol grubu arasında; demografik veriler, Fitzpatrick deri tipi, güneş maruziyeti, gebelik öyküsü, doğum kontrol hapı kullanım öyküsü ve güneş koruyucu kullanım sıklığı açısından anlamlı fark bulunmadı. Serum İMA düzeyleri ile Fitzpatrick deri tipi ve melazma tutulum paterni (santrofasyal, malar, mandibular) arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Hastaların yaşları ile MASİ skorları arasında pozitif yönlü orta bir ilişki saptandı (r=0,303) (p=0,011). Fitzpatrick tipi 4 olanların MASİ skorları, hem tip 2 hem de tip 3'ten anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,005). Çok güneş maruziyeti olan hastaların MASİ skorları, hem az maruziyet hem de orta maruziyeti olan hastalardan daha yüksek saptandı (p=0,01). Güneş koruyucu kullanım sıklığı ile MASİ skoru arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda, melazma hastaları ile sağlıklı kontrol grubu arasında oksidatif stres belirteci olan serum İMA seviyeleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Çalışmamız literatürde, melazma hastalarında serum İMA düzeylerinin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Kliniği şiddetli, MASİ skoru daha yüksek, daha geniş hasta gruplarıyla yapılacak yeni çalışmalarla, hastalık patogenezinin daha net olarak aydınlatılacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Melasma is an acquired hypermelanotic disease characterized by gray-brown hyperpigmented macules and patches that develop symmetrically on sun-exposed areas of the face. The etiopathogenesis of melasma has not been fully elucidated, but some factors such as genetic predisposition, exposure to ultraviolet light, pregnancy, thyroid dysfunction, estrogen-progesterone therapy, phototoxic and photoallergic drug use, cosmetics and stress have been held responsible for the pathogenesis. In addition, there are recent publications indicating that oxidative stress increases in melasma and antioxidants are effective in the treatment. Ischemia-modified albumin (IMA) is a marker indicating tissue ischemia, oxidative stress and inflammation. The aim of this study was to determine whether there is a relationship between melasma disease and serum IMA levels. Materials and Methods: 69 patients with clinical diagnosis of melasma and 69 healthy controls matched for age and gender were included in the study. In both groups, care was taken to ensure that there was no systemic or cutaneous inflammatory disease, recent infection, trauma, history of surgery, alcohol and cigarette use or immunomodulatory drug use. Gender, body mass index, education status, family history of melasma, sun exposure (low, moderate, high), pregnancy history, history of birth control pill use, frequency of sunscreen use (regular, intermittent, none), age of onset of melasma, duration of melasma, and triggering factors (pregnancy, sun exposure, birth control pill, other factors) were questioned and recorded. Patients were examined clinically and Fitzpatrick skin type was determined, melasma involvement pattern (centrofacial, malar, mandibular) was determined and MASI score was calculated to measure clinical severity. Serum IMA levels were measured for all participants. Results: No significant difference was found between melasma patients and healthy controls in terms of serum IMA levels. No significant relationship was found between the patients' Melasma Area and Severity Index (MASI) scores and serum IMA levels and also MASI scores and melasma disease duration. A negative moderate correlation was found between the patient group's serum IMA level and the age of onset of melasma (r=-0,337) (p=0,005). Family history of melasma was observed to be significantly more common in the patient group (p=0,036). No significant difference was found between the patient and control groups in terms of demographic data, Fitzpatrick skin type, sun exposure, pregnancy history, history of birth control pill use and frequency of sunscreen use. No significant relationship was found between serum IMA levels and Fitzpatrick skin type and also serum IMA levels and melasma involvement pattern (centrofacial, malar, mandibular). A positive moderate correlation was found between the patients' ages and MASI scores (r=0,303) (p=0,011). MASI scores of patients with Fitzpatrick type 4 were significantly higher than both types 2 and 3 (p=0,005). MASI scores of patients with high sun exposure were higher than those with both low and moderate exposure (p=0,01). No significant relationship was found between the frequency of sunscreen use and MASI scores. Conclusion: In our study there was no significant difference between patient and conrol groups in serum IMA levels which is a marker of oxidative stress. Our study is the first in the literature to evaluate serum IMA levels in patients with melasma. We believe that new studies with larger patient groups who have severe clinical symptoms and higher MASI scores will clarify the pathogenesis of the melasma disease more clearly.