Erken başlangıçlı ağır preeklampsi tanısıyla maternal serum D vitamini seviyesinin ilişkisi
Association of maternal vitamin D with the diagnosis of early onset severe preeclampsia
  1. Tez No: 351416
  2. Yazar: PINAR YILDIRIMLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR TAYFUN ALPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, 25 OH vitamin D3, D-Vit, Preeclampsia, 25 hydroxyvitamin D3, D-vit
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Maternal serum 25 hidroksivitamin D düzeylerinin erken başlangıçlı ağır preeklampsi erken tanısında biyomarker olarak kullanılıp kullanılamayacağı ve D-Vit suplementasyonunun preeklampsi profilaksisinde yerini belirlemek. Gereç ve yöntem: Aralık 2012- Aralık 2013 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na antenatal takip için başvuran 27-34. gebelik haftalarında 20. haftadan önce HT öyküsü olmayan, ağır preeklampsi kriterlerini taşıyan 60 ağır preeklampsi ve kontrol grubu olan 60'ı sağlıklı gebe olmak üzere toplam 120 gebe çalışmaya dahil edildi. Gruplar demografik değişkenler olan yaş, BMI, parite, kan basıncı, gestasyonel hafta ve serum 25 OH vitamin D3 düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Serum 25 OH vitamin D3 düzeyleri HPLC sıvı kromotografi yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Median maternal serum 25 OH vitamin D3 seviyeleri, erken başlangıçlı ağır preeklampsi grubunda 11.47 ng/ml (1,49-49,08), kontrol grubunda ise 16 ng/ml (3,29-129) olarak bulunmuştur. Her iki grup karşılaştırıldığında preeklampsi grubunun serum D vitamini düzeyleri, kontrol grubuna göre daha düşük olmakla birlikte, fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p:0,055). D Vitamini supplementasyonu alan grupta, preeklampsi gelişen ve gelişmeyen ve almayan grupta preeklampsi gelişen ve gelişmeyen hasta oranları sırasıyla, % 51,6, % 48,4, % 49,4, ve % 50,6 olarak izlenmiştir. Sonuç: Bizim hasta popülasyonumuzda maternal serum 25 hidroksivitamin D değerleri preeklamptik olguların erken tanınmasında belirteç olarak yararlı değildir ve D vitamini supplementasyonunun preeklampsi profilaksisinde yeri yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the present study was to assess whether 25-hydroxyvitamin D (25-OH-D) levels as a biomarker at diagnosis of early-onset severe preeclampsia (EOSPE) and estimate the association between supplementation of vitamin D during pregnancy and the prophylaxis of preeclampsia Study Design: Women at 27- 34 weeks gestational age, who have admitted to the Obstetrics and Gynecology Clinic of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty between December 2012 and December 2013, 60 early onset severe preeclamptic (EOSPE) pregnancies who have no hypertension before 20 weeks of gestation, have severe preeclampsia signs ; and 60 healthy controls were included in this study. Demographic data, which included maternal ages, body mass index (BMI) , maternal parity, maternal blood pressure, gestasyonel age and serum 25 hydroxyvitamin D3 levels, were compared between the groups. 25 hydroxyvitamin D3 concentrations were measured with High-performance liquid chromatography (HPLC). Results: The median maternal serum 25 hydroxyvitamin D3 levels among patients with EOSPE was 11.47ng/ml (1,49-49,08), and 16ng/ml (3,29-129) in control group. Although maternal serum 25 hydroxyvitamin D3 levels in control group were higher than those in EOSPE group, the difference was not statisticaly significant (p:0,055). It has been observed respectively that the incidence of preeclampsia was found to be 51,6 % in vitamin D supplemented group and 49,4 % in nonsupplemented group, and the incidence of nonpreeclamptic group was found to be 48,4 % in vitamin D supplemented group and 50,6 % in nonsupplemented group. Conclusion: In our population we found that 25-hydroxyvitamin D (25-OH-D) levels can't be used as a biomarker at diagnosis of early-onset severe preeclampsia(EOSPE) ,and no correlation between vitamin D supplementation during the pregnancy and the prophylaxis of preeclampsia