Bilişim sektöründe emeğin statüsü: Türkiye'de bilişim çalışanlarının vasıfları üzerine bir araştırma
The status of labor in the ict sector: A research on the skill of ict workers in Turkey
- Tez No: 351494
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilişim, vasıf, emek süreci, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, Türkiye, ICT, skills, labor process, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Bir ekonomide kişi başına gelirin arttırılabilmesi için verimliliğin arttırılması en temel şarttır. Verimliliğin arttırılması vasıfların gelişmesiyle olabilir. Bilişim sektörü dünya ekonomisi içerisinde mühim bir yer teşkil etmektedir ve giderek de büyümektedir. Bilişim sektöründeki çalışanların vasıflarının zaman içerisinde artması sadece söz konusu sektörler için değil aynı zamanda ekonomilerin tamamı için de elzemdir çünkü bilişim sektörü ekonominin tamamı için hem nihai mamül ve hem de verimliliği doğrudan etkileyen ara malları üretmektedir. Bu çalışmada öncelikle bilişim sektörü incelenmektedir. İkinci bölümde vasıflarla alakalı çeşitli teoriler tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise İstanbul'da bilişim işçilerinin vasıf gelişimleriyle alakalı yapılan anket çalışmaları yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Productivity increase is the most fundamental factor for the income per capita increase in any economy and it can be achieved by people becoming more skilled. The ICT sector is an important part of the world economy and its share is constantly increasing. The increase in the skills of the workers in the ICT sector is crucial not just for the said sectors but for the whole economy because the ICT sector produces final goods and intermediate goods that are important for the productivity of the economy at large. The ICT sector is analysed in the first section of this study. The second part includes theories regarding skills. The third section has the evaluation of the surveys carried out with ICT workers in Istanbul.