Finansal faır play Türkiye uygulamaları
Financial fair play applications in Turkey
  1. Tez No: 351812
  2. Yazar: SADETTİN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN İÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Faır Play, Futbol, Ekonomi, Finansal Faır Play, Football, Economy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın konusu, Avrupa futbolunu yeniden düzenleyen, mali disiplin çerçevesinde, futbol da yaşanan sorunları çözecek ve katkılar sağlayacak, tedbirleri kapsayan finansal fairplay'in Türkiye'de ki uygulamalarının etkilerini, değerlendirerek, Türk futbol takımlarının finansal fairplay takvimine ne kadar uyum sağladıklarını incelemektir. Finansal fair play; temel olarak, Futbolun finansmanında kulüpleri daha rasyonel olmaya ve mali disiplini sağlamaya yöneltmek, Artan ücret ve maaşlar ile transfer harcamalarının kulüp bütçeleri üzerindeki baskısını ve enflasyonist etkisini hafifletmek, Kulüpleri gelirleri ve bütçeleri oranında rekabet etmeye cesaretlendirmek, Kulüpleri alt yapıya ve genç futbolcuların yetiştirilmesine yönelik uzun dönem yatırımlara özendirmek, Avrupalı futbol kulüplerinin uzun dönem varlıklarını devam ettirebilmelerini sağlayabilmek ve bu amaçla onları finansal olumsuzluklardan korumak, Kulüplerin kaynaklarını ve pasiflerini, onların üçüncü kişi ya da kurumlara karşı olan yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine olanak sağlayacak şekilde düzenlemektir. Bu çalışmada borsada işlem gören süper lig futbol takımının her bir kriter açısından durumu analiz edilerek yıllar itibarı ile gösterilmiştir. Bu kurallara uygulanması halinde Türk futbolu ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Türk futbolunda yönetsel, ekonomik, örgütsel, altyapı ve sosyal konularla ilişkili önemli sorunlar olduğu ve bu sorunların Türk futbolu için mali ve sportif anlamda riskler oluşturduğu tespit edilmiştir. Özelde dört büyük futbol takımından, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor kulüplerinin, finansal fair play kriterlerine göre, 2014-2015 sezonu ve daha sonraki dönemler de, zor günler beklediği görülmüştür. Genel olarak Fenerbahçe AŞ'nin mali tabloları olumlu, ancak 2013-2014 sezonunda, Avrupa Kupalarına katılamama kararı çıktığı için geçen yılda elde edilen gelirlerinin bu sezon olmayacağını ve tablonun terse dönebileceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The topic of this research is to investigate the adaptability of Turkish futbol clubs into the financial fair play via analyzing the effects of the financial fair play applications in Turkey. Financial fair play is known to cover the preceuations that re-arrange the European football within a financial discipline and help to solve problems in football. Financial fair play is basically to re-arrange the football clubs as to encourage them for constituting financial discipline and being efficient; to decrease the pressure and inflational effects of increasing prices, salaries and trasnfer costs on club budgets, to echourage the clubs for acting within the boundaries of their financial capabilities; to enchourage the clubs for making investment to develope their substructures and train young footballers; to protect Eurpean football clubs from financial damages and help them to survive; to arrange teh sources and passives of the clubs as to fulfill their responsibilites against third persons and institutions. In this study, the Turkish football clubs that are treated in stock market have been analyzed and presented for years through the financial fair play criteria. Assessments have been done in case that the criteria are applied for Turkish football. Accroding to the analysis, it has been defined that Turkish football has some administrative, organisational, economical, substructural and social problems and these problems create financial and sports related risks. In special, it has been realized that three of the four great Turkish football clubs as Beşiktaş, Galatasaray and Trabzonspor are expected to have difficult times for the season of 2014-2015 and beyond accroding to financial fair play criteria. In general, the financial tables of Fenerbahçe A.Ş. are found to be positive; however, since the club is banned from European Cups for 2013-2014 season this view may change into negative. In the last part of the study, the necessary emergent precautions and suggestions are stated for administrative, political and legal arrangements together with a strategic and tactical plan that can be followed within the boundaries of the country facts.