Bağımsız denetimde iç kontrol ve iç denetimin rolü
Role of internal audit and internal control in independent audit
  1. Tez No: 351811
  2. Yazar: DENİZ BARLAS HÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, İç Kontrol, İç Denetim, Independent Audit, Internal Control, Internal Audit
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İş dünyasında, işletme sahipleri ve işletme yöneticilerinin yanı sıra, işletme çalışanları, tedarikçiler ve müşteriler, kredi kuruluşları, yatırımcılar, derecelendirme kuruluşları, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları işletme ile ilgili verecekleri kararlarda işletme mali tablo ve bilgilerine göre değerlendirme yapmaktadır. Mali tablolarda sunulan bilgilerin, bilgi kullanıcılarına yararlı olabilmesi için uzman kişiler tarafından analiz edilmeleri ve analiz sonuçlarının yorumlanarak raporlanması gerekir. Bilgi kullanıcıları işletme ile ilgili kararlarını bu raporlara dayanarak verebilirler. Bu sürecin sonunda doğru karar verilebilmesi ise mali tablolarda sunulan bilgilerin doğru ve güvenilir olmasına bağlıdır. Söz konusu bilginin doğru ve güvenilir olup olmadığının güvencesi ise bağımsız denetçiler tarafından yapılan denetimdir. Bağımsız dış denetimin amacına uygun bir şekilde yapılabilmesi için yapılan çalışmaların belirli şartları barındırması gerekmektir. Yoksa bağımsız denetim amaçlanan faydalara ulaşamayacak bir sonuç ile yanlış bilgileri yansıtabilir. Bu tezin amacı, bağımsız denetimde işletme iç kontrol ve iç denetim yapısının incelenmesi ve birbirleri ile olan ilişkilerini ortaya koymaktır. Dört ana bölümden oluşan bu çalışmada, finansal tablolardaki bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili işletme içi ve işletme dışı çabalar belirtilmiş, bir denetim faaliyetinin yapılması sırasında hangi aşamalardan geçildiği, denetim işleminin nasıl gerçekleştirildiği ve denetimin doğru ve eksiksiz yapılabilmesi için gerekli olan ilkeler ele alınmıştır. Ayrıca, iç kontrol ve iç denetim sistemlerinin yapısı incelenmiş ve bağımsız denetimin kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In business world, both employers and managers and employees, suppliers, credit institutions, investors, rating agencies, public enterprises and nonprofit organisations carry out the evaluation upon financial statement and information of the business organisation.To be helpful financial informations for users of information, they have to be analysed by experts and result of analyses have to be reported by interpreting. Users of information may make their desicions for business organisation based on these reports. In the end, correct desicion rides on accuracy and reliability of informations submitted in financial statements. Guarantee of being accurate and reliable aforesaid information is audit carry out by independet auditors.Studies have to feature certain conditions to carry out an independent audit relevantly. Otherwise, independent audit reflects misinformations with a result which is not able to target utilities. The aim of this thesis is to research the internal control and structure of internal audit in independet audit and present the inter-relations of them.In this four section study, both internal and external efforts in business organisation related to accurancy and reliability of informations in financial statements are stated, which phases completed in settlement of an audit activity, how to carry out an audit process and principles for an accurate and exact audit are discussed. In addition, structures of internal control and audit systems are analysed and effects on quality of independent audit are researched.