Üniversite öğrencilerinde ruh sağlığı, sağlık kaygısı ve sağlık davranışları arasındaki ilişkiler
The relationships between mental health, health anxiety and health behaviors in university students
  1. Tez No: 351821
  2. Yazar: ERKİN ÜNALAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ruh sağlığı, sağlık kaygısı, sağlık davranışları, Mental health, health anxiety, health behaviors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin ruh sağlığı ve sağlık kaygısı düzeylerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile ilişkisinin belirlenmesi amacıyla betimleyici bir çalışma olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Okan Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nde Hukuk, İktisadi ve İdadi Bilimler, Fen-Edebiyat, İletişim, Mühendislik ve Hemşirelik fakültelerinde okumakta olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 400 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Veriler Genel Sağlık Anketi, Sağlık kaygısı Ölçeği, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği ve bir adet kişisel bilgi formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde t testi, tek yönlü ve çift yönlü varyans analizi ile Post Hoc testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ruh sağlığı düzeyi yüksek olan öğrenciler ile sağlık kaygısı düzeyi düşük olan öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları toplam skorlarının, diğer bağımsız değişken gruplarına göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar, algılanan sağlık düzeyi yüksek olan katılımcıların, diğer katılımcılara göre daha düşük psikolojik sorun düzeyi ve sağlık kaygısı skoruna ve daha yüksek sağlıklı yaşam biçimi davranışları skoruna sahip olduklarını göstermiştir. Bu sonuçların doğrultusunda toplum için ruh sağlığı ve sağlık kaygısı düzeyini optimum seviyelere getirmek adına bireysel destek verilmesi gereken öğrencilerin saptanması ve bu öğrencilere yönelik psikolojik danışmanlık hizmetlerinin oluşturulması, öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimiyle ilgili bilgilendirilmesine yönelik üniversite içi ve dışı faaliyetlerin nitelik ve niceliğinin arttırılması ve alanla ilgili akademik çalışmaların sayılarının arttırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was done in order to define the relationship of the levels of mental health and health anxiety with healthy lifestyle behaviors in university students. 400 students from Okan University, Istanbul Bilgi University, Near East University, Doğuş University, Kadir Has University and Istanbul University in departments of Law, Economics and Administrative Sciences, Arts and Sciences, Communication, Engineering and Nursing who accepted to participate created the sample of the study. Data was collected by General Health Scale, Health Anxiety Scale, Healthy Lifestyle Behaviors Scale and one personal information form. In the analysis of the research, t test, one way and two way ANOVA and Post Hoc test were operated. According to the results of the study, the students who have high level of mental health and students who have low level of health anxiety have sigficantly higher healthy lifestyle behavior total scores than the other independent variable groups. The results also showed that participants who have high level of perceived health have lower psychological problem and health anxiety levels and higher level of healthy lifestyle behavior total scores. In direction of the results, the establishment of the university students who need individual support and the organization of psychological consultancy services for those students in order to balance the level of mental health and health anxiety in an optimum level for the society, increasing the quality and the quantity of the events for informing university students about healthy lifestyle and enlarging the academic studies which are related to the area are the main suggestions of this study.