Diyabetk ve diyabetk olmayan hastalarda aterosklerotk plak kompozsyonlarının karılatırılması
To investigate the potential link between diabetes mellitus and plaque vulnerability in patients with coronary artery disease
  1. Tez No: 352659
  2. Yazar: MUSTAFA OZAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER GÖREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabetes Mellitus, Attenuated, Tip 2 Diabetes Mellitus, Attenuated? plaque, vulnerable
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Diyabetik ve non-diyabetik hastalarda koroner arter lezyonlarının intravasküler ultrasonografi kullanılarak, morfolojik ve sanal-histolojik özelliklerine göre belirlenen kompozisyonunun ve vulnerabilite açısından farklılıklarının karılatırılması Metod: Bu çalımaya stanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı polikliniine Haziran 2012 ? Haziran 2013 tarihleri arasında bavuran stabil angina pektoris tanısı konularak efor testi veya miyokard perfüzyon sintigrafisi yapılarak elektif koroner anjiyografi endikasyonu konulan, koroner anjiyografisinde en az bir koroner arterinde %50 ve üzerinde darlık saptanan diyabetes mellitus nedeniyle takip edilen 16 hasta, diyabetik olmayan 18 hasta ve ayrıca 2010-2012 yılları arasında akut koroner sendrom nedeniyle ünitemize bavuran ve koroner anjiyografi ve intravasküler ultrasonografi ilemi uygulanan 26 hasta alındı. Toplam 60 hastanın 70 koroner lezyonu incelendi. Bulgular: Diyabetik hastalarda bir hassas (vulnerable) plak göstergesi olan ince kapsüllü fibroaterom sıklıı artmıtır (%72?ye karın % 45; p=0.012). Diyabetik hastaların minimal lümen alanı ölçümlerinde fibröz yalı doku oranının anlamlı olarak arttıı görülmütür (%17+12; %12+6 ; p=0.06). Ayrıca HbA1C düzeyi ile ?attenuated? plak sıklıının doru orantılı olarak arttıı saptanmıtır (7.09 + 1.66?ya karın 6.02 + 1.00; p=0.011). Sonuç: Koroner arter lezyonlarının sanal ultrasonografik kriterler ile deelendirilmesi sonucu diyabetik hastalarda (özellikle kontrolsüz HBA1C seviyesine sahip ve insülin kullanmayan diyabetiklerde) plak hassasiyetinin artmı olduu tespit edildi. Artmı plak hassasiyetinin artmı hasta hassasiyetiyle paralellii düünülecek olursa diyabetes mellitus hastalıının koroner plak morfolojisini deitirmek sureti ile kardiyovasküler vulnerabilite yarattıı düünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aims: To investigate the potential link between diabetes mellitus and plaque vulnerability in patients with coronary artery disease. Patients and Methods: In total, 26 patients with acute coronary syndrome (8 with diabetes mellitus ) and 34 with stable angina pectoris (16 with diabetes mellitus) constituted the study population. Patients underwent intravascular ultrasound (IVUS) and virtual histology (VH) IVUS imaging during routine diagnostic catheterization procedure. Total of seventy plaques in 60 patients were examined. Results: There was a significantly larger % fibrofatty component on minimal lumen area in patients with diabetes mellitus (DM) (%17+12 in diabetics; %12+6 in nondiabetics; p=0.06) Thin cap fibroateromas were more frequent in patients with diabetes mellitus (%72 versus % 45; p=0.012). There was a positive correlation between the presence of attenuated plaque and HbA1C levels as well (7.09 + 1.66 versus 6.02 + 1.00 ) (p=0.011). Patients with HbA1C 7.5% also had the highest prevalence of attenuated plaque. Conclusion: As shown by VH - IVUS, the prevelance of vulnerable plaques in patients with diabetes mellitus is much higher than non-diabetic patients, coupled with different intra-plaque compositions, which is associated with the HbA1C level. Diabetes mellitus may cause cardiovascular vulnerability by changing the plaque morphology.