Koroner plak morfolojisinin fraksiyonel akım rezervine etkisi
Impact of the plaque characteristics on ffr in coronary artery lesions
  1. Tez No: 352658
  2. Yazar: GÜNEŞ HÜSEYNOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: PKG, FFR, IVUS, SH-IVUS, PCI, FFR, IVUS, VH-IVUS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hüseynova, G. (2013) ``Koroner arter lezyonlarında plak karakteristiklerinin FFR?a etkisi? İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Kardiyoloji AD. Uzmanlık Tezi. İstanbul. Amaç: Koroner arter hastalarında koroner plağın SH?IVUS yöntemi ile saptanan karakteristiklerinin bu plağın yarattığı hemodinamik etki (FFR) ile ilişkisini değerlendirmektir. Metod: Çalışmaya stabil angina pektoris tanısı alan, efor testi veya miyokard perfüzyon sintigrafisi yapılarak elektif koroner anjiyografi endikasyonu konulan, koroner anjiyografisinde de en az bir koroner arterinde % 50 ve üzerinde darlık saptanan 34 stabil koroner arter hastası (44 lezyon) ve 26 NSTEMİ tanısı almış hasta dahil edildi. Hastaların tümünde basınç ölçer tel ile bazal şartlarda proksimal ortalama aortik basınç (Pa), stenoz distalinden alınan ortalama distal koroner basınç (Pd), papaverin ile sağlanan hiperemi sonrası aynı parametreler (Pah ve Pdh) ve bu parametreler yoluyla hesaplanan FFR (Pdh/Pah) değerleri kaydedildi. Tüm lezyonlar gri skala IVUS ve SH-IVUS ile değerlendirildi. Toplam 49 lezyona FFR ve IVUS değerlendirilmesi sonucu perkütan koroner girişim yapıldı. Tüm hastalara başvuru sırasında aspirin verildi. Perkütan koroner girişim gereken hastalara 600 mg Klopidogrel yükleme dozu verildi. Bulgular: FFR IVUS MLA (r= 0.278, p=0.02), RMI (r= -0.47, p0.80) plaklarda ise FFR lezyon morfolojik komponentleri ile ilişki göstermiyordu. Sonuç: Hemodinamik olarak anlamlı koroner arter lezyonlarında FFR plağın morfolojik özelliklerinden etkilenir iken, non- kritik darlığa sebep olan plakların morfolojisi plağın yarattığı hemodinamik etki ile ilişki göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Huseynova, G. 2013. Impact of the plaque characteristics on FFR in coronary artery lesions. İstanbul University, Faculty of Medicine, Department of Cardiology İstanbul. Objective: To investigate the relationship between the plaque characteristics determined by VH-IVUS and hemodynamic effects (FFR) created by this plaque in patients with coronary artery disease. Patients and Methods: 26 patients with NSTEMI and 34 patients (44 lesions) with stable coronary artery disease, which had positive exercise testing or ischemia in MPS and at least one lesion above %50 stenosis in coronary angiography were included in this study. Coronary hemodynamic parameters were measured in all patients in baseline and under hyperaemic conditions (Pa, Pd, Pah, Pdh, FFR) using a pressure sensor equipped guidewire after coronary angiography. The plaque characteristics of all patients were assessed by gray-scale IVUS and VH-IVUS. A total of 49 lesions were treated with PCI after FFR and IVUS evaluation. All patients were given aspirin during the investigation. Patients who required PCI, were additionally given 600 mg clopidogrel loading dose. Results: FFR was associated with IVUS MLA (r= 0.278, p=0.02), RMI (r= -0.47, p0.80) FFR has shown no correlation with morphological components of the plaque. Conclusion: In patients with hemodynamically significant coronary artery lesions, FFR is affected by the morphological features of the coronary plaque. But, in cases with non-critical stenosis, there was no relation between coronary plaque morphology and hemodynamic effect (FFR) generated by this plaque.