Alt ekstremite cerrahilerinde preemptif uygulanmış olan femoral sinir bloğunun, postoperatif analjezi üzerine etkinliğinin geriye dönük olarak değerlendirilmesi
Retrospective anlysis of the efficacy of preemptive femoral blockage for postoperative pain control in lower extremity surgeries
- Tez No: 352750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KAYGUSUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Anesthesiology and Reanimation, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Femoral blok, preemptif analjezi, postoperatif ağrı, hasta kontrollü analjezi, Femoral block, preemptive analgesia, postoperative pain and patientcontrolled analgesia
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmamızda genel anestezi altında alt ekstremite operasyonu yapılan hastalara preemptif olarak yapılmış olan femoral sinir bloğunun, postoperatif analjezi üzerine etkinliğini araştırdık. Çalışmamız, 01.01.2012 ? 28.02.2013 tarihleri arasında genel anestezi altında alt ekstremite operasyonu uygulanmış olan ASA 1-3 grubu, 18-65 yaş arası 60 hasta dosyaları üzerinden retrospektif olarak yapıldı. Hastalar 20 şer kişilik rastgele 3 gruba ayrıldı. Ameliyat öncesi ve sırasındaki kalp atım hızı, ortalama arteriyel kan basınçları ve periferik oksijen saturasyonları dosyadan kaydedildi . 1. gruba genel anestezi indüksiyonu öncesi 20 cc. %0,5 izobarik levobupivakain ile femoral blok uygulanmış olan hastalar, 2. gruba operasyon bitiminde hasta ekstübe edilmeden hemen önce 20 cc. %0,5 izobarik levobupivakain ile femoral blok uygulanmış olan hastalar, 3. gruba preoperatif ve postoperatif uyanmadan önce işlem yapılmamış olan hastalar alındı. Postoperatif 24 saat boyunca 1., 30. dk ve 1.,2., 4., 6., 12., ve 24. saatlerde kalp atım hızı (KAH), ortalama arteriyel kan basınçları (OAB), vizüel analog skala (VAS) ve 24 saatin sonunda hastaların hasta kontrollü analjezi (HKA) total analjezik tüketimi, HKA toplam ilaç istemi, HKA başarılı ilaç istemi, ilk ek analjezik ihtiyaç talepleri, toplam ek analjezik kullanım miktarları, yan etki durumları, dosya verilerinden kayıt edilmiştir. Çalışmamızın verileri SPSS (ver.14.0) programına yüklenerek verilerin değerlendirilmesinde parametrik test varsayımları yerine getirildiğinde (Kolmogorof - Simirnov) Varyans Analizi, Tukey Testi; parametrik test varsayımları yerine getirilemediğinde Kruskal Wallis Testi, Mann Whitney U testi Khi-Kare testi kullanıldı. Preoperatif ve postoperatif femoral sinir bloğu yapılan gruplardaki hastaların vizüel analog skala değerleri, HKA total analjezik tüketimleri, HKA toplam ilaç istemleri, HKA başarılı ilaç istemleri, ilk ek analjezik ihtiyaç talepleri, toplam ek analjezik kullanım miktarları, kontrol grubuna göre daha düşük çıktı. Sonuş olarak alt ekstremite operasyonlarında femoral sinir bloğu, postoperatif ek analjezik yöntemlerle birlikte yeterli ve güvenilir analjezi sağlamakta, postoperatif analjezik tüketimini azaltmakta, hasta konforunu artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the efficacy of preemptive femoral nerve block on postoperative analgesia in the patients who underwent lower extremity surgery under general anesthesia. Our study was performed retrospectively between 01.01.2012 ? 28.02.2013 on 60 patients with the ages of 18?65 who were operated on lower extremity under general anesthesia. Patients were randomly allocated into 3 groups as 20 people. Before and during surgery, heart rate, mean arterial blood pressure and peripheral oxygen saturation were recorded from the files. In the first group there were the patients who had underwent femoral block with 20 ml 5% isobaric levobupivacaine before induction of general anesthesia, in the second group there were the patients who had underwent femoral block with 20 ml 5% isobaric levobupivacaine after the operation, before the extubation, in the third group there were the patients who hadn?t threated before and after the operation. Heart rate (HR), mean arterial blood pressure (MAP), visual analog scale (VAS), total analgesic consumption in 24 hours with PCA of patients, total drug prompt with PCA of patients, successful drug prompt with PCA of patients, the first additional analgesic requirement demands, the total amount of additional analgesic use, side effect conditions, had recorded from the files during the first day after the operation Data of study uploaded on SPSS (ver .14.0) . To evaluate the data, when the parametric test assumptions are met (Kolmogorof - Smirnov) Analysis of Variance, Tukey Test, had used, when the parametric test assumptions are not met Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U Test, Chi-Square Test had used. Visual analog scale (VAS), total analgesic consumption with PCA of patients, total drug prompt with PCA of patients, successful drug prompt with PCA of patients, the first additional analgesic requirement demands, the total amount of additional analgesic use were lover in the two groups than control group. As a result femoral nevre block provides adequate and reliable analgesia with adjunctional postoperative analgesic methods reduces postoperative analgesic consumption, increases patient comfort.