Primer hipertansiyonu olan hastalarda galectin-3 düzeyinin subklinik aterosklerozu öngörmedeki rolü
The role of galectin-3 level in prediction of subclinic atherosclerosis in patients with primary hypertension
- Tez No: 809245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Ateroskleroz, Subklinik Ateroskleroz, Galectin-3, Koroner Arter Kalsiyum Skoru, Hypertension, Atherosclerosis, Subclinical Atherosclerosis, Galectin-3, Coronary Artery Calcium Score
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Hipertansiyon ve ateroskleroz dünya çapında başta gelen ölüm nedenlerinden olup önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Ateroskleroz damar duvarında endotel hasarı ile sonuçlanan kronik bir inflamasyondur. Ateroskleroz gelişiminde genetik veya çevresel birçok etmen rol almaktadır. Mortalite ve morbiditeye sebebiyet veren başta kardiyovasküler olaylar ve inme olmak üzere birçok hastalığa neden olmaktadır. Hipertansiyon da aynı şekilde birçok organ disfonksiyonuna sebep olabilecek önemli bir risk faktörüdür. Galectin-3 (Gal-3), adezyon, proliferasyon, apoptoz, inflamasyon gibi birçok biyolojik süreçte yer alan bir galaktosid bağlayıcı protein olarak işlev gören lektin ailesinin bir üyesidir. Ateroskleroz ile ilişkili olduğuna dair yapılan çalışmalar mevcuttur. CAC testi asemptomatik hastalarda ateroskleroz riskini değerlendirmek için doğru ve etkili bir yöntem olduğu çalışmalarla gösterilmiştir. Amaç: Hipertansiyonu olan hastalarda birçok ölümcül hastalığın temel risk faktörlerinden olan aterosklerozu henüz subklinik aşamadayken galectin-3 düzeyi ile tespit edebilmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif, tek merkezli, gözlemsel bir çalışma olarak planlandı. 1 Temmuz 2022 - 30 Haziran 2023 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Dahiliye polikliniğine ayaktan başvuran 40-75 yaş arası bireyler endikasyon dahilinde çalışmaya alındı. Hipertansiyon grubunda 115 ve kontrol grupta 61 olmak üzere toplam 176 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, boy, kilo, vki ve sigara kullanımı), klinik değerlendirmeleri (sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, boy, kilo, VKİ), Laboratuvar tetkikleri olarak LDL-K, HDL-K, TG, total kolesterol, HDL/LDL oranı, açlık plazma glukoz düzeyi, ALT, AST, ALP, GGT, Tam Kan Sayımı, açlık kan şekeri ve HbA1c değerleri kaydedilmiştir. Aterosklerozun varlığı ve plak yükü değerlendirmesi amacıyla daha önce çekilmiş olan kalp kalsiyum görüntülemeleri değerlendirilerek Agatston skoru tekrar hesaplanmıştır. Çalışmadaki tüm hastalardan onamları dahilinde tek tüp kan numunesi alınarak Ankara Bilkent Şehir Hastanesi biyokimya laboratuvarında galectin-3 çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda galectin-3 düzeyinin ateroskleroz ile ilişkisi irdelenmiş olup mevcut bulgular neticesinde gruplar arasında ateroskleroz varlığı ve plak yükü ile serum galectin-3 düzeyi arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Hipertansif hastalarda kontrol grubuna kıyasla ortanca Galaktin-3 seviyesi anlamlı farklılık göstermedi (3,2 vs 3,2; p=0,180), ortalama glukoz seviyesi ise yüksek saptandı (89,5±12,1 vs 85,6±9,8; p=0,036). Koroner BT'si olmayan ve olan kontrol grubu ile hipertansiyon grubu arasında ortanca Galectin düzeyi benzer saptandı. Ortanca ASCVD risk skoru ateroskleroz olanlarda olmayanlara kıyasla yüksek saptandı (%13 vs %10,4; p=0,036). Ancak ASCVD risk sınıflaması gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi (p=0,273). Hipertansif hastalarda aterosklerozu olan grupta aterosklerozu olmayan gruba kıyasla ortanca ALP düzeyi düşük saptandı (77 vs 82 U/L; p=0,050). Düşük aterosklerotik plak yükü olan grupta ortanca ALT düzeyi diğer gruplara kıyasla düşüktü. Orta/Yüksek ASCVD risk grubunda Düşük/Borderline risk grubuna kıyasla ortanca AST düzeyi düşük saptandı, ortanca trigliserit düzeyi (150,5 vs 128; p=0,042) yüksek saptandı. Hipertansiyon hastalarda ateroskleroz ile ilişkili faktörlerin dahil edildiği çok değişkenli regresyon analizinde; aterosklerozu öngörmede ASCVD risk skoru bağımsız prediktör olarak saptandı. Buna göre; hipertansif hastalarda ASCVD risk skorundaki 1 birimlik artış ateroskleroz riskini 1,07 kat arttırdığı saptandı (OR = 1,07; p=0,017) Sonuç: Galectin-3 ün subklinik aterosklerozu öngörmedeki rolüne yönelik yaptığımız bu çalışmada herhangi bir ilişki saptanmadı. Literatürde aksi yönde daha çok çalışma mevcut olup daha fazla çalışmaya ihtiyaç doğmaktadır. ASCVD skoru ile agatston skoru arasında pozitif korelasyon saptandı, CAC testinin güvenilirliğini artırdığı ve klinik pratikte kullanımını bir kez daha destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hypertension and atherosclerosis have become leading causes of death worldwide and pose significant public health concerns. Atherosclerosis is a chronic inflammation resulting in endothelial damage in the vascular wall. The development of atherosclerosis involves various genetic and environmental factors. It leads to numerous diseases causing mortality and morbidity, particularly cardiovascular events and stroke. Similarly, hypertension is a significant risk factor that can lead to dysfunction of multiple organs. Galectin-3 (Gal-3) is a member of the lectin family, functioning as a galactoside-binding protein involved in various biological processes such as adhesion, proliferation, apoptosis, and inflammation. Studies have indicated its association with atherosclerosis. The CAC (Coronary Artery Calcium) test has been demonstrated to be a reliable and effective method for assessing atherosclerosis risk in asymptomatic patients. Objective: Our aim was to detect subclinical atherosclerosis, which is a fundamental risk factor for many fatal diseases, including hypertension, using galectin-3 levels in patients with hypertension. Materials and Methods: The study was designed as a prospective, single-center, observational study. Individuals between the ages of 40 and 75 who presented to the Internal Medicine outpatient clinic of Ankara Bilkent City Hospital between July 1, 2022, and June 30, 2023, were included in the study according to the indications. A total of 176 patients were included in the study, with 115 in the hypertension group and 61 in the control group. The demographic characteristics of the patients (age, gender, height, weight, BMI, and smoking status) and clinical evaluations (systolic blood pressure, diastolic blood pressure, height, weight, BMI) were recorded. Laboratory tests, including LDL-C, HDL-C, triglycerides, total cholesterol, HDL/LDL ratio, fasting plasma glucose level, ALT, AST, ALP, GGT, complete blood count, fasting blood sugar, and HbA1c values, were also documented. The presence of atherosclerosis and plaque burden were assessed by evaluating previously taken coronary calcium imaging, and the Agatston score was recalculated. Galectin-3 levels were measured from a single tube blood sample obtained with the consent of all patients in the biochemistry laboratory of Ankara Bilkent City Hospital. Findings: In our study, the relationship between galectin-3 levels and atherosclerosis was examined. However, based on the current findings, no significant difference was observed between the groups in terms of the presence of atherosclerosis, plaque burden, and serum galectin-3 levels. The median galectin-3 level did not show a significant difference in hypertensive patients compared to the control group (3.2 vs. 3.2; p=0.180), while the mean glucose level was found to be higher (89.5±12.1 vs. 85.6±9.8; p=0.036). The median galectin level was found to be similar between the control group without coronary CT and the hypertension group. The median ASCVD risk score was found to be higher in those with atherosclerosis compared to those without (13% vs. 10.4%; p=0.036). However, there was no significant difference in ASCVD risk classification between the groups (p=0.273). In hypertensive patients, the median ALP level was found to be lower in the group with atherosclerosis compared to the group without atherosclerosis (77 vs. 82 U/L; p=0.050). In the group with low atherosclerotic plaque burden, the median ALT level was lower compared to the other groups. In the Medium/High ASCVD risk group, the median AST level was lower compared to the Low/Borderline risk group, and the median triglyceride level was higher (150.5 vs. 128; p=0.042). In the multivariate regression analysis including factors associated with atherosclerosis in hypertensive patients, the ASCVD risk score was identified as an independent predictor for predicting atherosclerosis. Accordingly, a 1-unit increase in ASCVD risk score in hypertensive patients was found to increase the risk of atherosclerosis by 1.07 times (OR=1.07; p=0.017). Conclusion: In this study examining the role of galectin-3 in predicting subclinical atherosclerosis, no relationship was found. However, there are more studies in the literature suggesting the opposite, indicating the need for further research. A positive correlation was observed between ASCVD risk score and Agatston score, which supports the reliability of the CAC test and its use in clinical practice.