İnguinal herni onarımı yapılan hastalarda ultrason eşliğinde yapılan transversus abdominis plan bloğunun postoperatif analjezik etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of postoperative analgesic efficacy of ultrasound-guided transversus abdominis plane block for patients undergoing i̇nguinal hernia repair
- Tez No: 352815
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KARCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, transversus abdominis plan bloğu, inguinal herni, ultrason, general anesthesia, transversus abdominis plane(TAP)block, inguinal hernia, ultrasound
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç:Çalışmamızda, genel anestezi altında inguinal herni onarımı yapılan hastalarda, ultrason eşliğinde yapılan transversus abdominis plan (TAP) bloğunun postoperatif analjeziketkisi ve analjezik tüketimi üzerine etkisinin araştırılmasını amaçladık. Yöntem:Randomize olarak yapılan çalışmamıza, inguinal herni onarımı yapılacak ASA I-III grubu 20-70 yaş arası,40 olgu dahil edildi. Grup I?e genel anestezi, grup II?ye genel anestezi + TAP blok uygulandı. Her iki gruptaki hastaların intraoperatif ortalama arter basınçları, kalp hızı ve periferik oksijen saturasyonları 5 dakika ara ile kaydedildi. Hastalara postoperatifhasta kontrollü analjezi cihazı ile morfin uygulandı. 24 saat izlenen hastaların; 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerdeki VAS değerleri, istenilen-verilen analjezik miktarları, hasta memnuniyetleri kaydedildi. Bulgular: İki grup arasında, demografik verilerde bir fark bulunamadı. Ortalama arter basınçları, kalp atım hızları, operasyon süreleri açısından gruplar arası fark yoktu. Kullanılan analjezik miktarı, VAS değerleri, hasta memnuniyetleri açısından gruplar arası farklılık saptandı. Grup II?de bolus istem sayısının daha az, kullanılan analjezik miktarının daha az, VAS değerleri ve hasta memnuniyetinin daha iyi olduğu gözlemlendi. Sonuçlar: İnguinal herni onarımı yapılan hastalarda, TAP blok yapılan grupta 24 saatlik morfin gereksiniminin ve tüketiminin azaldığı ve etkin bir analjezi sağlandığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: In our study,we aimed to search about the effect of transversus abdominis plane (TAP) block on the postoperative analgesia quality and analgesic consumption of the patients having inguinal hernia repair with general anesthesia along with ultrasound. Methods: In our randomized search, we got 40 patientsof ASA I-III group aged between 20-70 who would have inguinal hernia repair. Group-I was administered general anesthesia while Group-II had not only general anesthesia but also TAP block. The intraoperative mean arterial pressures, peripheral oxygen saturations and heart rates were measured and recorded in both groups in 5 minutes periods. The patients were administered morphinvia patient-controlled analgesia. The VAS rates in 2nd, 4th, 6th, 12th and 24th hours, the requested and recommendedanalgesic drugamounts and the satisfactions of the patients being observed for 24 hoursgot recorded. Results:No differences were found between the groups with regard to demographic data. There were also no differences in terms of intraoperative mean arterial pressures, operation processes and heart rates. On the other hand, the amounts of requested analgesic, VAS rates and patient satisfaction were different. In Group-II, it was clearly observed that the amount of requested analgesic drug and the bolus demand was less, while the VAS rates and patient satisfaction were better. Conclusion:With the patients having inguinal hernia repair, the need and consumption of morphin for 24 hours has been decreased in the group having TAP block. As a result, an efficent anelgesia was provided.