Türkiye'de Katma Değer Vergisinin adalet ve etkinlik açısından değerlendirilmesi
Evaluating the Value Added Taxes according to justice and efficiency in Turkey
- Tez No: 353045
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, KDV, Adalet, Etkinlik, Tax, Value Added Tax, Justice, Efficiency
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüzde vergilerin büyük bir önemi vardır. Vergiler, kamu hizmetlerinde harcanmak doğrultusunda devlet tarafından ya doğrudan doğruya ya da bazı ürünlerin fiyatları üzerine eklemeler yapılmak koşuluyla toplanmaktadır. KDV de bu vergi gelirlerine ek olarak ve en modern vergi türü olarak ülkemizde 3065 sayılı kanunla 25.10.1984 tarihinde kabul edilmiş, 02.11.1984 tarihinde 18563 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.01.1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ülkemizde KDV adaletli bir vergilendirme sistemi üzerine oturtulmamış olsa da; gün geçtikçe artan vergi tahsilat tutarları bu vergileme türünün etkin bir yapıya sahip olduğu göstermektedir. Bu çalışmada amaç vergileme kavramı ve ülkemizde KDV uygulamalarının ayrıntılı incelenmesinden sonra, KDV'nin adalet ve etkinlik açısından değerlendirilmesidir. Üç ana bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde genel olarak vergi, vergilemeye ilişkin temel kavramlar, etkinlik ve adalet kavramlarından bahsedilmiş; çalışmanın ikinci bölümünde KDV kavramı, özellikleri, türleri ve hesaplama yöntemleri incelenmiş üçüncü ve son bölümde ise ülkemizdeki KDV uygulaması incelenerek bu vergi türünün adalet-etkinlik çerçevesinde değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The tax systems are very important at the present time. In order to be use for public services. Taxes are collected by the government either directly or by being added to prices. Being the most modern tax type, Value Added Tax (VAT) came into force in Turkey on 01.01.1985 after the parliament had enacted a law by number 3065 on 25.10.1984 and after this law had been published in the 18563th issue of Official Gazette of the Republic of Turkey. Although VAT was not built on a fair taxing system in Turkey, the increasing amount of tax collected through VAT indicates that it is an effective tax type. The aim of this study is to evaluate the VAT in terms of justice and efficiency with a detailed analysis of the tax systems and VAT in Turkey. The study consists of there main parts first of which focuses on general information about taxes, justice and efficiency. The second part is about the term Valve Added Taxes, its features, types and calculation methods. The final part of the study aims to analyze VAT in Turkey and the evaluation of it in terms of justice and efficiency.