Küresel finansal kriz ortamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası
Monetary policy of Central Bank of the Republic of Turkey during the global financial crisis
  1. Tez No: 353072
  2. Yazar: SELMAN TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Finansal İstikrar, Para Politikası, Merkez Bankası, Financial Crisis, Financial Stability, Monetary Policy, Central Bank
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Sermaye hareketlerinin serbestleşmesi ve ekonomik küreselleşmenin tüm dünya ekonomilerini kapsayacak şekilde artması, bir ekonomide yaşanan sorunların tüm dünya ekonomilerine yayılmasını mümkün kılmaktadır. 2007 yılında ABD'de başlayıp kısa sürede başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyayı etkileyen ve etkilerinin uzun süre devam etmesi beklenen küresel finansal kriz, beklendiği üzere Türkiye ekonomisinde de finans piyasalarından başlamak üzere etkisini göstermiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de krizin ortaya çıkardığı hasarları onarma ve yeni bir krize yol açabilecek riskleri sınırlandırma gerekliliği ortaya çıkmıştır. Çalışmada, bu kapsamda ortaya çıkan gereklilik üzerine TCMB'nin kriz ortamında verdiği politika tepkileri, diğer kamu kuruluşlarının aldığı tedbirler ve uluslararası girişimlerle birlikte değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to liberalisation of capital movements and increasing economic globalisation, problems in an economy are more likely to spread to other economies. The recent global financial crisis that started in the US in 2007 and mainly affected developed economies along with emerging markets, unsurprisingly had an adverse effect on Turkey, particularly through its financial markets. Like all economies, whether developed or developing, it has turned out to be a necessity for Turkey to offset the damage caused by the crisis and to limit the risk of further crises. In light of these issues, the aim of this study is to assess the policy responses of the Central Bank of Turkey along with those of other Turkish public institutions and policies from abroad.