Kamu işletmelerinde değişim yönetimi modeli: İETT uygulaması
Change management model in public organizations: Application of İETTt
- Tez No: 353144
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişim Yönetimi, Kamu İşletmeleri, Etkinlik, Verimlilik, Change, Change Management, Public Organizations, Effectiveness, Efficiency
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Kamu İşletmeleri'nin etkinliğini ve verimliliğini arttıracak, onların modern organizasyonlar seviyesinde iş görebilmelerini sağlayacak durumda olabilmeleri için, gelişimi ve değişimi nasıl sağlayabileceklerine dair görüş ve önerileri ortaya koymaktır. Bu düşüncelerden hareketle akademik altyapı oluşturulmuş, literatür araştırması yapılmıştır. Bu araştırmalar sonunda değişim ve organizasyonel değişim kavramına değinilerek, değişimin amacı, nedenleri ve çeşitleri ile birlikte değişimin organizasyona kattığı değerler anlatılmıştır. Bununla beraber değişimle beraber ortaya çıkan sorunlar, değişime karşı direncin nedenleri ve bunlarla nasıl baş edileceği konularında araştırma neticeleri ortaya konmuştur. Daha sonra değişimi gerçekleştirirken, uygulanabilecek Modern Yönetim Teknikleri ile ilgili araştırma ve literatür çalışmalarına yer verilmiştir. Yapılan araştırmalardan sonra Kamu İşletmeleri'nde uygulanabilecek bir model geliştirilmiş ve bu modele bağlı olarak bir süreç oluşturularak adım adım değişimin nasıl yapılacağı, hangi tekniklerin hangi aşama da kullanılacağı ifade edilmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırmalar ve ortaya konan çalışmalar İETT de uygulanabilme olanağı bulmuş ve yapılan uygulamaların sonuçları da tezin içinde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study, to increase the effectiveness and efficiency of public organizations, in order to be at the level of modern organizations, the development and exchange of ideas and suggestions on how to determine the achievable. With this in mind the academic infrastructure established, the literature was conducted. At the end of this research with reference to the concept of change and organizational change, the change in objective values adds to the causes and types of organization and described along with the change. However, the problems that arise with the change resistance to change, research on how to deal with the causes and the consequences of them have been revealed. Then the exchange is performing applied research and literature studies on Modern Management Techniques which are presented. The research model was developed and then applied to the public Plants, depending on the model by creating a process step by step how to make the change, which tried to explain the use of techniques in which stage. İETT set forth in the research and studies have found the possibility of applicability and results of the thesis has been involved in the practices.