Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ahlaki olgunluk ve maneviyat
Moral maturity and spirituality in the prevention of violence against women
- Tez No: 669810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ERYÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Ahlaki Olgunluk, Maneviyat, Şiddet, Aile İçi Şiddet, Violence Against Women, Spirituality, Moral Maturity, Violence, Domestic Violence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kadına yönelik şiddet ülkemizde ve dünyada hem bireysel hem de toplumsal açıdan bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu hususla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından çeşitli önlemler alınmakta, hukuksal yaptırımlar uygulanmakta ve müdahale programları geliştirilmektedir. Bu araştırma kapsamında kadına yönelik şiddetin nedenlerinin anlaşılması, şiddetin önlenmesinin ilk adımı olarak değerlendirilmiştir. Önleyici unsurların artırılması ve farklı müdahalelerin uygulanmasında ahlaki olgunluk ve maneviyatın önemli faktörler olduğu düşünülmüştür. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesinde ahlaki olgunluk ve maneviyatın önleyici faktörler olarak değerlendirilebileceği varsayılmıştır. Bu araştırma, kadına yönelik şiddet uygulayan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde denetimli serbestlik hizmeti altında olan yükümlü 30 erkek katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemine başvurulmuş ve veri toplama tekniği olarak görüşme tekniği tercih edilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Bulgular anlayıcı gelenek çerçevesinde fenomenolojik bakış açısı ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda ise katılımcıların genel anlamda eğitim seviyelerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Çoğu katılımcının alkol ve uyuşturucu madde kullandıkları, şiddete maruz kaldıkları veya tanık oldukları, önemli bir kısmının ise suç geçmişinin olduğu, şiddet uyguladıkları kişilerin genellikle eşleri ve/veya eski eşleri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların şiddet uygulama nedenleri ele alınmış, ahlaki olgunluk ve maneviyat algıları incelenmiş, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ahlaki olgunluk ve maneviyatın önleyici faktörler olma durumları ortaya koyulmuş ve bu kapsamda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Violence against women both individually and socially in our country and in the world is still a continuing problem. Regarding this matteri instutions and corporations have been taking various precautions, implenting legal sanction and developing intervention programs. Within the context of this research, understanding the reason of the violence against women has been evaluated as the first step of preventing violence against women. It has been thought that spirituality and moral maturity are crucial factors for increasing prevention and implementing various initiatives. For this reason, spirituality and moral maturity have been recognized as preventive elements in stopping violence against women. This research has been conducted, in the Antalya Probation Directorate under the Ministry of Justice Ministry Directorate General of Prisons and Detention Houses, with 30 males who have committed such act of violence against women and currently under probation. In this research, qualitative research method has been used and interview technique has been applied as data gathering techniques. Descriptive analysis and content analysis techniques were used to analyze the obtained data. The findings were interpreted with a phenomenological perspective within the framework of the understanding tradition. As a consequence of this resaerch, the following deductions have made; participants are usually undereducated, many participants used or abused alcohol or drugs, most of the participants have either witnessed violence or been exposed to it, significant portions of them have a criminal history, and lastly, they have committed violence against either their current partner or ex-partners. In addition, it has been discussed why participants used violence along with an investigation of their moral maturity and spirituality perception. It has been concluded that spirituality and moral maturity aid in the prevention of violence against women and suggestions have been given in this sense.