Ekoloji konusunda geliştirilen kavram karikatürlerinin kavramsal anlamaya etkisinin araştırılması
The effect of conceptual understanding developed in ecology concept cartoons
  1. Tez No: 353267
  2. Yazar: SÜMEYYE ALTUNKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Karikatürleri, Kavramsal Anlama, Yapılandırmacılık, Concept Cartoons, Conceptual Understanding, Constructivism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bilim ilerledikçe eğitim alanında da ilerlemeler meydana gelmiş ve eğitim için birçok görüş öne sürülmüştür. Son yıllarda yapılan araştırmaların temelini eğitimde önemli bir akım olan yapılandırmacılık oluşturmaktadır. Yapılandırmacılık kapsamında geliştirilen alternatif tekniklerden biride kavram karikatürleridir. Bu araştırmanın amacı, ekoloji konusunda geliştirilen kavram karikatürlerinin kavramsal anlamaya etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmada ?kontrol gruplu ön test-son test modeline? uygun deneysel bir desen uygulanmıştır. Deney grubuna ders işlenirken araştırmacı tarafından geliştirilen kavram karikatürleri içeren çalışma kâğıtları verilmiş, kontrol grubuna ise düz anlatım yöntemi uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak yine araştırmacı tarafından geliştirilen kavramsal anlama testi çalışma yapılmadan önce ön test ve çalışma sonrası son test olarak uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS programında Independet Samples T testi yapılarak değerlendirilmiştir. Akademik başarılar ve tutumlar karşılaştırıldığında kavram karikatürleri kullanarak ders işlenen deney grubunda, akademik başarıda anlamlı bir fark saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin bir kısmı yapılan çalışma sonucunda yarı yapılandırılmış mülakata tabi tutulmuştur.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, kavram karikatürlerini kavramsal anlamayı arttırıcı bir etki gösterdiğidir. Kavram karikatürleri ile ders işlenen sınıflarda derslerin daha eğlenceli geçtiği yapılan mülakatta öğrenciler tarafından ifade edilmiştir. Ayrıca öğrenciler alternatif öğretim yöntemlerini başka derslerde de görmek istediklerini ifade etmişlerdir. Araştırma doğrultusunda kavram karikatürleri, ilgili kavramları zihinsel derinleştirmede kullanılan oldukça etkili ders materyalidir. Deney grubunda ön test ve son test sonucunda da ortaya çıktığı üzere araştırmacının yaptığı çalışmada kavram karikatürleri anlamayı kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Kavramlar arasında farkındalık oluşturmada kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Improvement in Education had been occured while science was improved and alot of opinions about education were exposed. Researches which have been conducted in recent years shows that constructive approach is one of the main components in fundamentals of education. According to constructive approach one of the alternative tecniques is concept cartoons. The purpose of this research is studying the effects of concept cartoons which were developed about ecology on conceptual understanding. In this research the pre and post-test of control group modeled appropriate experiment patterned was applied. While teaching in process for experiment group, contept cartoon included worksheets were given which designed by researcher, on the other hand direct instruction was given to control group.Conceptual pre-test and post-test was given before and after the study started as a data collection tool. The Data which collected were evaluated by applying independent SPSS software samples t test and ındepent sample t test. There is a meaningful differenceoccur in between control group and experimental group in terms of comparasion of academics and behavior.Mental concepts related to research an deepen the concept cartoons used quite effectively in line with the course material to. According to the results of the experimental group pre-test and post-test has on impact study conduncted by researchers to facilitate understanding of the concept cartoons. Concepts can be used to create awareness of the concept cartoons.