Can yücel'in şiirlerinde toplumcu gerçekçilik ve eğitim
Social realism and education in the poems of can yücel
  1. Tez No: 353275
  2. Yazar: MEHMET ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM FEDAİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Can Yücel, toplumcu gerçekçilik, şiir, eğitim, Can Yücel, Socialist Realism, poem, education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışma,“Can Yücel'in Şiirlerinde Toplumcu Gerçekçilik ve Eğitim”başlığını taşımaktadır. Çalışma, Mehmet ARSLAN tarafından hazırlanmıştır. Çalışmamıza konu ettiğimiz Can Yücel, 1950-1999 arasındaki şiir serüveninde eserleriyle Türk edebiyatında önemli bir yer edinmiştir. Yücel, hayata bakış açısıyla şiirleri ve dili kullanma biçimiyle diğer toplumcu gerçekçi şairler arasında kendine özgü kimliği koruyabilmiş bir şair olarak dikkat çeker. Can Yücel'in şiiri iki dönemde ele alınabilir. Birinci dönem şiirleri; Mevlevilikten, Baküs geleneğinden ve Garip şiirinden izler taşır. İlk eseri olan Yazma'da görülen bu tavır, doğa ve insan tasavvurunun birleşimi ile karşımıza çıkar. İlk eserinden sonra toplumcu gerçekçi çizgide eserler vermeye başlayan Can Yücel'in bu anlayıştaki ilk eseri 1973'te yayımlanan Sevgi Duvarı'dır. Eser, gerek ilk döneme dair fikirleri gerekse de toplumcu gerçekçi temaları barındırmasından dolayı geçiş dönemi eseri olarak görülebilir. Evrensellikle ulusallığı ve bireysellikle toplumculuğu birlikte düşünen şair, şiirleriyle toplumsal mücadele ve sınıf mücadelesi içinde kitlelerin bilinçlenmesini arzular. Otoritenin açmazlarını çeşitli anlatım teknikleriyle sorgulama yolunu seçer. Bu sebeple toplumcu çizgideki bütün eserlerinde güncellikten beslenir. Çalışmamız boyunca incelediğimiz; Yazma (1950), Sevgi Duvarı (1973), Bir Siyasinin Şiirleri (1974), Ölüm ve Oğlum (1976), Rengâhenk (1982), Gökyokuş (1984), Canfeda (1985), Çok Bi Çocuk (1988), Kısa Devre (1990), Kuzgunun Yavrusu (1990), Gece Vardiyası Albümü (1991), Güle Güle/ Seslerin Sessizliği (1993), Gezintiler (1994), Maaile (1995), Seke Seke (1997) ve Alavara (1999) adlı eserleriyle Can Yücel'in toplumcu gerçekçi temaları kendine has bir şekilde kullandığı gözlenmiş; toplumcu gerçekçi şiir geleneği içinde önemli bir şair olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study carries the title of“Social Realism and Education in the Poems of Can Yücel”. It is written and prepared by Mehmet Arslan. The subject of the study Can Yücel gained an important place in Turkish literature with his poetic adventure from 1950 to 1999. Yücel attracts the crowds of people by his points of view about life, with the style of using language while protecting his personal identity among other Socialist realistic poets. Can Yücel's poem can be handled in two periods. The first period poems carry the hint of“Mevlevi”and“Bacchus”traditions and“Garip”movement. These traditions appear in Yazma, the first publised poem of Yücel, with the mixture of nature and human imagination. Yücel, who starts to write in the way of Socialist Realism after Yazma, publishes his first achievement of the second period Sevgi Duvarı with this understanding in 1973. The poet, who thinks universality with nationalism and socialism with individualism at the same time, desires the consciousness of the crowds of people with class and social struggle. He chooses to guestion the potentials problems of tge authorities with variety of expression techiques. For this reason, he feeds himself with actual and up-to-dat occasions in his collectivist poems. With all those achievements; Yazma (1950), Sevgi Duvarı (1973), Bir Siyasinin Şiirleri (1974), Ölüm ve Oğlum (1976), Rengâhenk (1982), Gökyokuş (1984), Canfeda (1985), Çok Bi Çocuk (1988), Kısa Devre (1990), Kuzgunun Yavrusu (1990), Gece Vardiyası Albümü (1991), Güle Güle/ Seslerin Sessizliği (1993), Gezintiler (1994), Maaile (1995), Seke Seke (1997) and Alavara (1999) throught the study it is observed that Can Yücel uses the instruments of Socialist Realism with a special maintanence. As a consequence, Can Yücel is an important poet among in the tradition of socialist realistic poem