İnsan hakları ve demokrasi alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının insan hakları ve demokrasi eğitimine katkısı
The contributions of nongovernmental organisations in the field of human rights to the human rights and democracy education
  1. Tez No: 353276
  2. Yazar: GERÇEK GÖVERCİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Demokrasi, İnsan Hakları, non-governmental organizations, democracy and human rights
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı insan hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının insan hakları ve demokrasi eğitimine katkılarını tespit etmektir. İnsan hakları, insanlığın varoluşundan bu yana sürekli konuşulan ve tartışılan bir konudur. Eski çağlardan beri insanlığın kaderini belirleyen, medeniyetlerin ve kültürlerin oluşmasının temel sebebi insan haklarıdır. İnsan, hakları varsa insandır ve özgürdür. Haklarının olmadığı ve özgür olarak yaşayamadığı hiçbir yerde insanlık var olmamıştır. İnsan hakları alanında kazanımlar elde edildikten sonra tartışılan konu ise bu hakların ne kadar eşit dağıtıldığı olmuştur ve bu konu halen tartışılmaktadır. Bu noktadan itibaren demokrasi konusu konuşulmaya başlanmıştır. İnsan olarak haklarımız var ama ne kadar demokratız? Yani karşımızdaki insanın haklarına ne kadar saygılıyız? Günümüzde ise insan haklarının ve demokrasinin ne kadar önemli olduğu artık herkes tarafından kabul edilmektedir. Bir toplumun demokrat olma özelliği ile o toplumda yaşayanların huzur ve mutluluğu doğru orantılıdır. Bu konu üzerinde çalışan sivil toplum kuruluşları, yurttaşları insan hakları ve demokrasi eğitimleri ile daha da ilerletmeyi hedeflemişlerdir. Araştırmada öncelikle tarama yöntemine başvurulmuş, ayrıca sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle röportajlar yapılarak röportaj tekniği de kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle demokrasi konusu ele alınmıştır. Bu başlık altında demokrasimizin dünyadaki ve Türkiye?deki gelişimine, sivil toplum kuruluşlarının demokrasi eğitimi konusundaki çalışmalarına değinilmiştir. İkinci olarak insan hakları konuları ele alınmıştır. İnsan hakları kavramından başlayarak STK?ların bu alanda yaptığı çalışmalar üzerinde durulmuştur. Son olarak ise ülkemizde bu alanda yürütülen projeler ve bunlara ait hazırlanmış raporlar, veriler ve tablolar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims at identifying the contribution of non-governmental organizations operating in the field of human rights in education of human rights and democracy. Human rights have been a topic of discussion and debate since the existence of human beings. Starting from the antiquity, it has been the main cause of the determination of the destiny of human beings and the emergence of cultures. A human is a free being as long as they have rights. Nowhere in the world has ever been a place where humanity could exist as long as people enjoyed rights and free living. Following the acquisitions in the field of human rights, the topic of debate was how equally these rights were distributed and this topic is still debated. As of this point, democracy started to be mentioned. As human beings, we do have rights; but how democratic are we? In other words, how much respect do we show to the rights of the people we interact with? In present time, the fact that human rights and democracy are of extreme importance is acknowledged by everybody. The democratic feature of a society is in direct proportion to the comfort and bliss of the citizens of that society. The non-governmental organizations operating in this area aim at enhancing the awareness of citizens via human rights and democracy education. In this research, scanning method has primarily been applied, and interview method has also been used (heads of non-governmental organizations have been interviewed.) In this study, democracy is the first subject matter. What is mentioned under this heading is the development of Turkish democracy in the world and in Turkey, and non-governmental organizations? efforts on democracy education. Secondly, the issue of human rights has been discussed. Starting with the concept of human rights, non-governmental organizations? studies in this field have been emphasized. What is finally presented are the projects conducted in this field in our country, and related reports, data and tables.