Teachers' attitudes towards and practices of L1 use in EFL classroom
Öğretmenlerin yabancı dil olarak İngilizce sınıflarında anadilin kullanılması konusundaki görüşleri ve uygulamaları
  1. Tez No: 353335
  2. Yazar: BAHAR TUNÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DENİZ ORTAÇTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dil geçişleri, öğretmenlerin tutumları, öğretmenleri ana dili kullanımları ile ilgili raporları, code-switching, teachers' attitudes, the use of L1, teachers' reported
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada yabancı dil öğretmenlerini derslerde öğrencilerin ana dilinin kullanılmasına ilişkin görüşleri ve ana dili iletişime ve metoda yönelik kullanımları araştırılmıştır.Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda çalışmakta olan 120 öğretmenin katılımıyla hazırlanan bu çalışmada öğretmenlerden araştırmacının hazırladığı anketi doldurmaları istenmiştir. Anketin odaklandığı konular öğretmenlerin ana dili sınıfta kullanmaları ile ilgili görüşleri ve uygulamalarıdır. Uygulamalarında hem iletişimsel amaçlı ve metoda yönelik uygulamaları sorgulanmıştır. Öğretmenlerden cevaplarken dersini verdikleri sınıfların seviyesini ve öğrettikleri becerileri göz önünde bulundurmaları istenmiştir.Bu nitel çalışmaların sonuçları öğretmenlerin ana dilin kullanılması konusunda negatif görüşleri olduğu yönündedir. Bunun sebebi ise ana dilin öğrencinin dil gelişimi üzerinde negatif etkisi olduğu düşünüldüğünden değil, öğrencilerin yabancı dil konuşacak daha farklı ortamlarının çok fazla olmayışından olduğu rapor edilmiştir. Bu yüzden sınıfta olabildiğince çok yabancı dil kullanılması gerektiğini düşünmektedirler.Öğretmenlerin dil seçimlerine etken olan nedenlerin bulunması için bu konu üzerinde daha kapsamlı çalışmaya ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca konuya öğrencilerin bakış açısından bakan çalışmaların da gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explored teachers' attitudes towards their use of L1 in language classrooms and their practices in terms of use of L1 both as a communicative and methodological tool. The study was conducted with the participation of 120 teachers teaching at Anadolu University School of Foreign Languages, who were asked to fill a questionnaire survey developed by the researcher. The questionnaire's focus was on the teachers' attitudes and practices as a communicative tool and methodological tool. While answering the practices parts, teachers were asked to take the lesson and the level that they were teaching into account. The results of the quantitative analysis revealed that the teachers mostly had negative attitudes towards the use of L1, especially towards its use as a communicative tool; however, the teachers did not believe that L1 had negative effect on L2 acquisition. They were in favor of L1 since they believed that the learners did not have any other opportunity to access the target language. Thus, they believed that they should interact with the learners in TL as much as possible. This study implied that further research is needed to find out the variables which affect the teachers code-choices in more detail and see the picture from the students' point of view.