Exploring English teachers' practices and perceptions: The use of translanguaging in grammar teaching in Türkiye
İngilizce öğretmenlerinin uygulamaları ve algılarını keşfetmek: Türkiye'de gramer öğretiminde dil aktarımı kullanımı
- Tez No: 989278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı dil bilgisi, Yabancı dil öğretimi, Yabancı dil öğretimi stratejileri, Comparative grammar, Foreign language teaching, Foreign language learning strategies
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki EFL sınıflarında dil bilgisi öğretiminde İngilizce öğretmenlerinin dil aktarımına yönelik tutumlarını ve kullanımlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, öğretmenlerin dil bilgisi öğretiminde ana dilin (L1) kullanımına ilişkin inançlarını, sınıf uygulamalarını ve stratejilerin uygulanmasının avantajları ve dezavantajları hakkındaki algılarını incelemektedir. Bu araştırmada, 300 anket ve 12 İngilizce öğretmeniyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden oluşan karma yöntemli bir vaka çalışması tasarımı kullanılmıştır. Bulgular, çoğu öğretmenin L1 kullanımının pedagojik değerini kabul etmesine rağmen, bunun sınıfta tutarsız bir şekilde uygulandığını ortaya koymuştur. Öğretmenlerin büyük bir kısmı, karmaşık gramer konularını açıklarken ve dil becerisi düşük öğrencilerin anlamalarını desteklerken L1'i stratejik olarak kullanma eğilimindedir. Bu çalışma, öğretmenlerin translanguaging kullanımına ilişkin inançları ile uygulamaları arasında bir boşluk olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmalar, dil aktarımı kullanımının, özellikle karmaşık gramer kavramları öğretilirken, öğrencilerin anlamalarını, katılımlarını ve dilsel kimlik duygularını geliştirdiğini göstermektedir. Bu bulgular, öğretmenlere başarılı çokdilli öğretim için gerekli beceri ve stratejileri kazandırmak amacıyla öğretmen eğitim programlarına dil aktarımı pedagojisini dahil etmenin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'ye özgü ampirik kanıtlar sunarak, nicel ve nitel verileri entegre ederek ve Yabancı Dil Olarak İngilizce (EFL) sınıflarında dil aktarımının pratik ve teorik etkilerini aydınlatarak mevcut literatürü zenginleştirmektedir. Ayrıca, araştırma, öğrencilerin bakış açıları, uzun vadeli etkiler ve bu kavramların çeşitli eğitim ortamlarında uygulanması konusunda gelecekteki araştırmalar için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores English language teachers' attitudes towards and use of translanguaging in grammar instruction in EFL classrooms in Türkiye. It also examines teachers' beliefs regarding the use of the first language (L1) in grammar instruction, their classroom practices, and the perceived advantages and disadvantages of implementing translanguaging strategies. This study utilized a mixed-method case study design, incorporating 300 questionnaires and semi-structured interviews with 12 English teachers. Findings revealed that while most teachers recognize the pedagogical value of L1 use, it is inconsistently applied in classrooms. Most teachers tend to use L1 strategically when explaining complex grammar points and supporting low-proficiency students' comprehension. The study highlights a gap between teachers' beliefs and practices of translanguaging use. Research has shown that translanguaging enhances students' understanding, involvement, and sense of linguistic identity, especially when teaching intricate grammatical ideas. These results highlight the importance of incorporating translanguaging pedagogy into teacher training programs to equip teachers with the necessary skills and strategies for successful multilingual teaching. This study enriches the existing literature by presenting empirical evidence specific to Türkiye, integrating quantitative and qualitative data, and shedding light on the practical and theoretical implications of translanguaging in English as a Foreign Language (EFL) classrooms. Additionally, the research provides recommendations for future investigations into students' viewpoints, long-term impacts, and the application of these concepts in various educational settings.