Nisin, karvakrol ve etilen diamin tetra asetik asit (EDTA)'in Salmonella enterica serotip Typhimurium' a karşı kombine antimikrobiyel etkisinin belirlenmesi
Determination of combine antimicrobial effect of nisin, carvacrol and ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) against Salmonella enterica serotype Typhimurium
- Tez No: 353569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Food Engineering, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Salmonella Typhimurium, nisin, karvakrol, EDTA, mikrobiyel inhibisyon, Salmonella Typhimurium, nisin, carvacrol, EDTA, microbial inhibition
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasında farklı konsantrasyonlarda nisin (100, 200, 300 ve 400 IU/mL), karvakrol (0.5 ve 1 mM) ve EDTA'nın (2 mM) tekli ve çoklu kombinasyonlarının Salmonella enterica serotip Typhi murium SL1344 üzerine antimikrobiyel etkisi 4 ve 37 °C'de araştırılmıştır. Tekli antimikrobiyel uygulamalar arasından en etkili kimyasalın karvakrol (1 mM) olduğu belirlenmiştir. 1 mM konsantrasyondaki karvakrolün kontrol grubuna kıyasla 37 °C'de Salmonella hücre sayısında yaklaşık 2 log kob/mL düzeyinde inhibisyona neden olduğu tespit edilmiştir. İkili ve üçlü kombinasyonlardan en etkili uygulamaların nisin (100, 200, 300 ve 400 IU/mL) + karvakrol (1 mM) + EDTA (2 mM) içeren üçlü kombinasyonlar olduğu beli rlenmiştir. Bu üçlü uygulamalarda nisin konsantrasyonunun arttırılmasına bağlı olarak Salmonella enterica serotip Typhimurium SL1344 inhibisyonunun da arttığı saptanmıştır. 4 °C'de inkübe edilen 100 veya 200 IU/mL nisin, 1mM karvakrol ve 2mM EDTA içeren tüplerde Salmonella hücre sayısının 24. saatin sonunda, 300 veya 400 IU/mL nisin içeren tüplerde ise 12. saatin sonunda ˂1 log kob/mL seviyesine düştüğü tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra Salmonella hücre sayısının 37 °C'de 200 veya 300 IU/mL nisin, 1mM k arvakrol ve 2 mM EDTA içeren tüplerde 12. saatin sonunda, 400 IU/mL nisin içeren tüplerde ise 6. saatin sonunda ˂1 log kob/mL seviyesine düştüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, antimicrobial effects of single and multiple combinations at different concentrations of nisin (100, 200, 300 and 400 IU/mL), carvacrol (0.5 and 1 mM) and EDTA (2 mM) on Salmonella enterica serotype Typhimurium SL1344 at 4 and 37 °C were investigated. It is determined that carvacrol is the most effective chemical among the single antimicrobial treatments. Carvacrol treatment at 1 mM concentration caused 2 log decrease in Salmonella cells when compared to control group. The most effective treatment was determined as triple treatment of nisin (100, 200, 300 and 400 IU/mL), carvacrol (1 mM) and EDTA (2 mM) among double and triple treatments. In this triple treatments, inhibition of Salmonella cells were increased depending on increasing nisin concentrations. After 24 h incubation at 4 °C Salmonella cell counts reduced as ? 1 log cfu/mL in the tubes which contain 100 or 200 IU/mL nisin, 1 mM carvacrol and 2 mM EDTA. The cell counts of Salmonella reduced as ? 1 log cfu/mL in the tubes which contain 300 or 400 IU/mL nisin after 12 h incubation at 4 °C. In addition, reduction of Salmonella cell counts were determined as ? 1 log cfu/mL in tubes which contain 200 or 300 IU/mL nisin, 1 mM carvacrol and 2 mM EDTA and 400 IU/mL nisin, 1 mM carvacrol and 2 mM EDTA after 12th h and 6th h, respectively.