Adana/Aladağ kromit konsantrasyon tesisi artıklarından karnalit hazırlanması
Preparation of carnallite from Adana/Aladağ chromite ore beneficiation plant tailings
- Tez No: 353663
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Chemical Engineering, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Karnalit, Magnezyum Klorür Çözeltisi, Kromit Cevher Hazırlama Tesisi Artıkları, Amorf Kuvars, Carnallite, Magnesium Chloride Solution, Chromite Ore Beneficiation Plant Tailings, Amorphous Quartz
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, kromit zenginleştirme tesisi artıkları kullanılarak karnalit (MgCl2.KCl.6H2O) hazırlama olanakları araştırılmıştır. Çalışma alanı olarak Türkiye'nin önemli kromit potansiyeline sahip Aladağ/Adana bölgesi seçilmiştir. Öncelikle, laboratuvar ölçekli yüksek alan şiddetli yaş manyetik ayırıcı kromit cevheri zenginleştirme tesisi artıklarındaki kromit, demirli ve manganlı mineraller gibi manyetik mineralleri gidermek amacıyla kullanılmıştır. Manyetik ayrımın ardından hidrometalurjik kazanım, magnezyumun hidroklorik asit (HCl) ile liç işlemiyle başlamıştır. Liç işlemi sonucu elde edilen amorf kuvars tanecikleri ve asitte çözünmeyen diğer katılar, filtrasyon işlemi ile ayrılmıştır. Liç kalıntısına uygulanan ek manyetik ayırma deneyleri ile % 96.5 SiO2 tenörlü amorf kuvars, % 84.38 verimle kazanılmıştır.Safsızlıklar pH'ın magnezyum hidroksit Mg(OH)2 ile ayarlanması sonucu çöktürüldükten sonra filtrasyon işlemi ile uzaklaştırılmıştır. Sonuçta elde edilen saf magnezyum klorür (MgCl2) çözeltisi stokiyometrik oranda potasyum hidroksit (KOH) ile karıştırılmıştır. XRD sonuçlarına gore sentetik karnalit elde edilen bu çözeltinin buharlaştırılmasıyla sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, possibilities of preparation of carnallite (MgCl2.KCl.6H2O) were investigated by using chromite beneficiation plant tailings. Aladağ/Adana area which has to important potential of chromite in Turkey was chosen as studying area. Firstly, laboratory scale high intensity wet magnetic separator was used for removing the magnetic materials such as chromite, ferrous minerals and manganous minerals in chromite ore beneficiation plant tailings. After the magnetic separation, hydrometallurgical recovery began with leaching of magnesium by hydrochloric acid (HCl). Amorphous quartz particles and other solids, which cannot be dissolved, were separated by filtration from the leach solution. Amorphous quartz with 96.5% SiO2 and 84.38% yield was obtained by additional magnetic separation tests applied to leach residuals.Impurities of the solution were precipitated by adjusting pH of the solution with magnesium hydroxide (Mg(OH)2) and removed by filtration.Finally, The pure magnesium chloride (MgCl2) solution obtained was mixed with potassium hydroxide (KOH) at stoichiometric ratio. According to XRD Diagram, synthetic carnallite was synthesized by evaporating the final solution.