Korozyon hızı belirlenmesinde buttler-volmer eşitliğinin kullanılabilme koşullarının araştırılması
Investigation of the buttler-volmer equation in terms availability for corrosion rate determining
  1. Tez No: 353662
  2. Yazar: SEVİLAY DENİZ ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Buttler -Volmer eşitliği, Tafel ekstrapolasyonu, Korozyon, Buttler-Volmer equation, Tafel extrapolation, Corrosion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Korozyon araştırmalarında sıkça başvurulan Tafel ekstrapolasyonu yöntemi yarı logaritmik akım potansiyel eğrilerinin uygun potansiyel aralığı çizgisel ise uygulanabilmektedir. Gerçek sistemlerde, direnç ve difüzyon gibi etkiler de devreye girdiği için genellikle çizgisel bir değişim elde edilememektedir. Bu anlamda yapılan Tafel ekstrapolasyonu ile yeterli doğrulukta sonuç elde edilememektedir. Bu çalışmada, farklı korozyon hızı belirleme tekniklerinden de yararlanılarak, korozyon hızı belirlemek için akım potansiyel eğrileri yeniden yorumlanmış, Buttler-Volmer eşitliği yerine kullanılabilecek bir eşitlik ya da bir yaklaşım araştırılmıştır. Yapılan yeni yaklaşımla, elde edilen polarizasyon eğrilerinin doğrudan kullanılması ile korozyon hızının belirlenmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tafel extrapolation method that is often used in order to corrosion rate determination, which could be applied when over potential range of semi-logarithmic current potential curves are linear. In real systems, linear change generally is not obtained due to the resistance and diffusion effects. So, available result could not be obtained with using this method. In this study, different methods, used in order to the determine corrosion rate, were compered and the obtained current potential curves re-interpreted to determine corrosion rate. A new approach or equation was investigated instead of Buttler-Volmer equation to determine the corrosion rate with using experimental polarization curves.