Yeni kalkınma politikalarının bölgesel kurumsallaşma üzerindeki etkisi
Effects of new development policies on regional institutionalisation
- Tez No: 353835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Büyüme koalisyonu, kalkınma, kalkınma ajansı, büyüme motoru, birikim rejimleri, Growth coalition, development, regional development agency, growth machine, accumulation regimes
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Fordist üretim biçiminin etkinliğini yitirip postfordizmin güçlenmesi ile birlikte üretim biçimindeki değişiklikler, bölgelerin ön plana çıkmasını beraberinde getirmiştir. Bölgelerin önem kazanması politika ve planların odak noktasını değiştirmiş, bu yaklaşım kendini kalkınma politikalarında da göstermeye başlamıştır. Yeni anlayış paralelinde kalkınma paradigmalarındaki değişimi hayata geçirmek için farklı örgütlenme biçimlerine yönelinmiştir. Ulusal kalkınma miti yerine mekanın öne çıkarıldığı yaklaşımlar kalkınma politikalarında ağırlık kazanmaya başlamış, bölgesel sistemlerin kuruluşu ve etkinleştirilmesi temel gündem başlıkları arasında yerini almıştır. Bu doğrultuda kurulan yeni sistemler yerelleşme hareketi olmakla birlikte devletin sınıflara, ekonomiye ve mekana müdahalesini içermektedir. Bu çalışma ile birlikte neoliberal sistem dahilinde ortaya çıkan yeni kalkınma politikaları kapsamında karşılaşılan büyüme koalisyonlarının bölgesel gelişme üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Kalkınmada sosyal ağların ve yönetişimin rolü üzerinde durulmuş olup büyüme koalisyonlarının etkisi, farklı toplumsal kesimler dahilinde kalkınma ajansları örneği üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Changes in the modes of production due to the weakening of fordist production system and the rise of postfordism bring about the prominence of regions. The rise of regions affected the policies and plans in general and this is also the case in the development policies. As a result, planners lean into creating new organization types in order to realize a positive change in development paradigm in parallel to new understandings. The focus in“region”rather than a“national development myth”is the new basis for development policies while the establishment and activation of regional systems is the principal item on the agenda. The new systems created in parallel with this paradigm include the intervention of the state into the classes, economy and the space while it is mostly a localization agent. In this study, the effects of the growth coalitions on regional development which are foreseen by the new development policies in neoliberal system context are studied. In the study, priority is given to the role of social networks and governance in order to discuss the effects of growth coalitions, specifically the effects of Regional Development Agencies on several sections of society.