Tip 2 diabetes mellituslu hastalarda epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ile metabolik parametreler arasındaki ilişki
The relationship betweeen metabolic parameters and epicardial adipose tissue thickness in patients with Type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 353890
  2. Yazar: BUŞRA NİĞDELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN ALÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Kardiyoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 DM hastalarında EYD, EYD kalınlığı, EYD kalınlığı üzerine etkili metabolik parametreler, EAT in patients with type 2 DM, EAT thickness, metabolic parameters that effect the thickness of EAT
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş: EYD, parakardiyal yağ dokusu ile beraber viseral torasik yağ dokusu olan perikardiyal yağ dokusunu oluşturmaktadır. Epikardiyal yağ dokusu kalınlığının; visseral yağ dokusu kalınlığı, bel çevresi, diastolik kan basıncı, plazma insülin seviyesi, açlık plazma glukozu, HDL kolesterol seviyesi, LDL kolesterol seviyesi, adiponektin ve insülin rezistansı ile korele olduğu gösterilmiştir. Artmış epikardiyal yağ dokusunun artmış kardiyovasküler hastalık riskinin tahmin edilmesinde kullanılabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda Tip 2 DM hastalarında EYD kalınlığı ile metabolik parametrelerin ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Abant İzzet Baysal Üniveristesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine başvuran hastalar arasından 36 tip 2 DM tanılı hasta ve 36 tip 2 DM tanılı olmayan kontrol grubu seçilerek yapılmıştır. Seçilen hastaların fizik muayene bulguları, hemogram, glukoz, kreatinin, lipid parametreleri, HbA1c düzeyleri, ekokardiyografiyle ölçülen EF ve EYD kalınlığı bulguları formlara kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda ortalama EYD kalınlığı DM grubu için 0.6±0.2cm, kontrol grubu için 0.5±0.2cm olarak saptanmıştır. Çalışmamızda DM ve kontrol grupları arasında EYD kalınlığı açısından fark bulunamamıştır. VKİ değerine göre obez ve non-obez olarak değerlendirdiğimizde çalışmamızda obezite varlığının EYD kalınlığını arttırdığı gözlenmiştir. Çalışmamızda total kolesterol, LDL, HDL, trigliserit gibi KAH için risk faktörü sayılan parametrelerin EYD kalınlığı ile ilişkisinin olmadığı görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda aterosklerotik risk faktörü olan obezitenin, EYD kalınlığı ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Pericardial adipose tissue is a visceral thoracic adipose tissue which is composed of epicardial and paracardial adipose tissue. The thickness of epicardial adipose tissue was shown to be correlated with visceral adipose tissue thickness, waist circumference, diastolic blood pressure, plasma insulin levels, fasting plasma glucose, HDL cholesterol level, LDL cholesterol level, adiponectin and insulin resistance.Increased epicardial adipose tissue could be used to predict an increased risk of cardiovascular disease. In our study we aimed to investigate the relationship between metabolic parameters and EAT thickness in patients with type 2 DM. Materiels-Methods: In this study , 72 patients are used, which includes 36 type 2 DM patients and 36 non-diabetic patients as a control group. These patiens were selected from Abant İzzet Baysal Univercity Healthcare Research and Application Hospital Internal Medicine outpatients.For the selected patients, physical examination findings, complete blood count, glucose, creatinine, lipid parameters, HbA1c levels, Ejection fraction and EAT thickness measured by echocardiography were recorded. Findings: Average thickness of EAT for DM group was 0.6 ± 0.2 cm, as for the control group was 0.5 ± 0.2 cm. According to our study, there was not a considerable difference between the EAT thickness of the DM and control groups. According to BMI in obese and non-obese patients, it is evaluated that the the thickness of EAT has been increased by the presence of obesity. In our study, risk factors for coronary arterial disease such as total cholesterol, LDL, HDL, triglycerides, were not related with the thickness of EAT. Conclusion: In our study, it is presented that obesity, which is known as atherosclerotic risk factor, is associated with the thickness of EAT.