Gestasyonel diabetes mellitus gelişen ve gelişmeyen polikistik over sendromlu hastaların gebelik öncesi metabolik durumlarının karşılaştırılması
Comparing the pre-gestational metabolic states of policystic ovary syndrome patients who has gestational diabetes mellitus
- Tez No: 353891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ILGIN TÜRKÇÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Gestasyonel diabetes mellitus, glukoz intoleransı, insülin direnci, obezite, Polycystic ovarian syndrome, Gestational diabetes mellitus, glucose intolerance, insulin resistance, obesity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada polikistik over sendromu tanısı olup da gebeliklerinde GDM gelişen ve gelişmeyen hastaların gebelik öncesi metabolik durumlarının karşılaştırılması ve polikistik over sendromlu hastalarda gebelikte GDM gelişme riskini belirleyen bağımsız değişkenlerin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntemler: 2007 ile 2012 yılları arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekoloji ve İnfertilite polikliniklerine başvurmuş ve revize Rotterdam kriterlerine göre PKOS tanısı almış olan hastalar geriye dönük olarak tarandı. PKOS olguları arasından gebe kalan hastalar telefon ile aranarak tespit edildi. Gebelik elde etmiş olup da takipleri için İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe polikliniğine başvurmamış olan hastaların gebelik bilgilerine telefon ile ulaşıldı. Gebeliğinde GDM gelişmiş ve gelişmemiş hastaların gebelik öncesi yaş, VKİ, biyokimyasal ve hormonal profilleri ve gebelik sonuçları karşılaştırıldı. İstatistiksel yöntem olarak Ki-Kare testi, Mann- Whitney-U testi ve Wilcoxon testi kullanıldı. Bulgular: Gebeliğinde GDM gelişen ve gelişmeyen PKOS olgularının gebelik öncesi metabolik parametrelerinin karşılaştırılması sonucunda ortalama yaş, VKİ, VLDL, trigliserit, açlık insülin, c-peptid, OGTT?de 1. saat ve 2. saat glukoz düzeyleri, HOMA-IR değerleri ve yenidoğanın doğum ağırlığı GDM gelişen grupta anlamlı olarak yüksek saptandı. Ortalama HDL ise GDM gelişen grupta daha düşük bulundu. Ortalama CRP düzeyi, hormon profili, ortalama açlık kan şekeri, LDL kolesterol, total kolesterol değerleri ve doğum şekli açısından ise iki grup arasında fark gözlenmedi. GDM gelişen grubun %74,07?sinde glukoz intoleransı saptanırken GDM gelişmeyen grupta bu oran %6,66 idi. Çoklu lojistik regresyon analizine göre VKİ?nin GDM gelişimini öngörmede en güçlü faktör olduğu saptandı (OR: 2,831, %95 CI: 1,234-6,495). GDM gelişiminin ikinci bağımsız belirteci de OGTT?de artmış 2. saat kan şekeri idi (OR: 1,119, %95 CI: 1,026-1,221). Sonuçlar: Gebeliklerinde GDM gelişen PKOS olgularında gebelik öncesi metabolik parametrelerden yaş, VKİ, lipid profili ve glukoz metabolizması gebeliklerinde GDM gelişmeyen PKOS olgularından anlamlı olarak farklıdır. Obezite ve glukoz intoleransı PKOS olgularında GDM gelişimini belirleyen bağımsız değişkenlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the pre-gestational metabolic states of the women who were previously diagnosed with PCOS and had GDM in the subsequent pregnancy and who did not have GDM in subsequent pregnancy and to determine the independent variables that predict the GDM risk for PCOS patients in the subsequent pregnancy. Patients and methods: Between the dates 2007 and 2012, the patients who were diagnosed with PCOS in our outpatient gynecology and infertility clinic were searched retrospectively. Then these patients ewre called for pregnancy states. The pregnancy outcome of patients who achieved pregnancy but did not come for pregnancy visits in our clinic were accessed by phone. The patients? pre-gestational mean age, BMI, metabolic and hormonal profiles and pregnancy outcomes were compared between PCOS cases who developed GDM or not. In statistical methods, chi-square test, Mann-Whitney-U test and the Wilcoxon test were used. Results: We found some differences in pregestational metabolic states between the PCOS patients who developed GDM in pregnancy or not. The mean age, BMI, VLDL, triglyceride, fasting insulin, fasting c-peptide levels, 1st and 2nd hour glucose levels in 75 gr OGTT, HOMA-IR measures and neonates? birth weights were higher in GDM group than non-GDM group. But HDL was lower in GDM group than non- GDM group. There were no differences between the mean levels CRP, hormonal profile, mean fasting glucose, LDL cholesterol, total cholesterol levels and mode of delivery. Glucose intolerance was significantly higher in theGDM group (%74,07 vs %6,66). With the multipl logistic regression analysis we found the BMI as the strongest independent predictor of GDM in PCOS patients (OR: 2,831, %95 CI: 1,234-6,495). The second independent predictor was the high 2. hour glucose level in OGTT (OR: 1,119, %95 CI: 1,026-1,221) Conclusion: The pre-gestational metabolic variables including the age, BMI, lipid profile, and glucose metabolism are significantly different in the GDM group than the non-GDM group. The obesity and glucose intolerance are the independent predictors of GDM in PCOS cases.