Pulmoner embolide copeptinin tanısal değeri
Diagnostic value of copeptin in pulmonary embolism
  1. Tez No: 353957
  2. Yazar: ZEHRA ALINCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. POLAT DURUKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, venöz tromboemboli, copeptin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Pulmoner emboli (PE) tüm dünyada sıkça rastlanılan bir sağlık problemidir. Mortalite ve morbiditesi yüksek olup tanı koymanın güç olduğu bir hastalıktır. Ayrıca tanı ve tedavi giderleri de ülke ekonomilerine yük getirmektedir. Günümüzde PE tanısı koyabilmek için laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Tam kan sayımı (CBC), biyokimya (BK) değerlendirmeleri kesin tanı koydurmaktan uzaktır. D-dimer ölçümü sık olarak kullanılmaktadır. Fakat PE harici bazı hastalıklarda da artabilmesi nedeniyle güvenilirliği düşüktür. Yeni tanı yöntemlerinin bulunması ile, mortalite, morbidite ve maliyetler azalacaktır. Bu çalışmada PE?li hastalarda plazma copeptin seviyelerinin artıp artmadığını ve PE?de copeptinin tanısal değerini araştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Çalışma 01.06.2012 ve 31.12.2012 tarihleri arasında acil servise başvuran PE tanısı konulan ardışık 100 hasta ve kontrol grubuna alınan 30 sağlıklı gönüllü ile prospektif olarak yapılmıştır. Acil servise başvuran ve PE tanısı konulan hastalardan serum copeptin, CBC, BK, D-dimer ve troponin ölçümü için 10 mL kan örneği alındı. Copeptin için 3 mL olarak alınan kan örneklemesi 12 ve 24. saatlerde tekrarlandı. Daha öncesinde herhangi bir hastalık anamnezi vermeyen ve normal fizik muayene bulgularına sahip 30 sağlıklı gönüllü kontrol grubuna alınarak çalışmaya dahil edildi. Elde edilen serum örneklerinin biyokimyasal olarak değerlendirilmesi ile saptanan değerlerin istatistiksel olarak analizleri yapılıp birbirleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Pulmoner embolili hastaların 0. saat ortalama copeptin seviyeleri 0.75±0.57 ng/mL, kontrol grubu için bir kez bakılan ortalama copeptin seviyeleri 0.48±0.27 ng/mL idi. Bu iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttu (p?0.05). Hastaların 0, 12 ve 24. saat copeptin seviyeleri arasında anlamlı farklılık yoktu (p?0.05). Kadın ve erkekler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p?0.05) Transtorasik ekokardiyografide sağ ventikül boyutları artmış olan hastalarda copeptin 0. saat ortalama seviyeleri daha yüksekti ve seviyeleri 0.81±0.52 ng/mL olarak bulundu. Sağ ventrikül boyutları artmış ve normal olan hastalarda 0. saat ortalama copeptin seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p?0.05). Pulmoner arter basıncı artmış ve normal olan hastalar arasında copeptin seviyelerinde anlamlı farklılık yoktu (p?0.05). 0. saat copeptin seviyeleri açısından masif ve submasif hastalar arasındave submasif non-masif hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p?0.05). En yüksek copeptin seviyeleri masif PE?li hastalarda ölçüldü. Sonuç: Pulmoner emboli tanısı konulmuş hastalar ile kontrol grubunda 0. saat copeptin seviyeleri arasında anlamlı fark bulmuş olsak da, acil serviste PE?den şüphelenilen hastalarda PE?nin varlığını belirlemede copeptinin yardımcı bir biyokimyasal parametre olarak kullanılabilmesi için kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz. Masif PE tanılı hastaların submasif PE?li hastalara göre, submasif PE?li hastaların non-masif PE?li hastalara göre 0. saat copeptin seviyelerinin anlamlı olarak yüksek bulunmuş olması, copeptinin PE şiddetinin belirlenmesinde daha ön planda olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pulmonary embolism is a common health problem all over the world. It has high mortality and morbidity rates and it is difficult to diagnose it. Furthermore diagnostic and treatment cost cause a high load to government economics. Nowadays, laboratory and imaging systems are used to diagnose pulmonary embolism. Complete blood count, biochemistry surveys are not useful for definite diagnosis. D-dimer measurement is frequently used. But its reliability is not so high because it also increases in diseases other than pulmonary embolism. Its mortality, morbidity and costs will decreasewith new diagnostic methods. In this study we aimed tosearch whether plasma copeptin levels increase or not inpulmonary embolism patients and its diagnostic value. Patients andmethod: The study was carried out prospectively with 100 consecutive patients who cameto emergency department and diagnosed as pulmonary embolism and with 30 healthy volunteers as control group between the dates 01.06.2012 and 31.12.2012. Ten mL blood sample was drawn from the patients who came to emergency department and diagnosed as pulmonary embolism for measurement of serum copeptin level, complete blood count, serum biyochemistry, D-dimer and troponin level. Repeated blood samplings for copeptin were drawn at 12th and 24th hours as 3 mL. 30 healthy volunteers who had normal physical examination findings and didn?t show any sign of disease were included in the study as control group. Serum samples were evaluated biochemically, data were analyzed statistically and they were compared with each other. Findings: Mean copeptin levels of the patients with pulmonary embolism 0.75±0.57 ng/mL at 0th hour. Mean copeptin levels that were measured once at the beginning for the control group was 0.48±0.27 ng/mL. There was statistically significant difference between these groups (p0.05). There was no significant difference between male and female patients (p>0.05). In the patients whose right ventricle size increased by transthoracic echocardiography, mean copeptin levels were higher and the levels were found as 0.81±0.52 ng/mL. In the patients whose right ventricle sizes increased and in normal patients, at 0th hour there is a statistically significant difference on behalf of mean copeptin levels. There was no significant difference between patients who had high pulmonary arterial pressure and normal patients (p>0.05). At 0th hour, there were statistically significant difference between massive and submassive pulmonary embolism patients and submassive and nonmassive pulmonary embolism patients.