Duanın ruh sağlığı üzerindeki etkileri: Sivas/Şarkışla ilçesi örneği
The influence of prayer on mental health: A case study in Şarkışla
  1. Tez No: 354174
  2. Yazar: ZEHRA PINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ruh sağlığı, Dua, Din Psikolojisi, Din, Mental Health, Prayer, Psychology of Religion, Religion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzün değişen ve gelişen şartları insanoğlunun biyolojik bir varlık olmasının yanı sıra psikolojik olarak da değerlendirilmesi gerektiğinin önemine dikkatleri çekmektedir. Din insan psikolojisini etkileyen bir etken olduğu için psikolojinin bir alt dalı olarak din psikolojisi gün geçtikçe dikkatleri üzerinde toplayan bir alan olmaktadır. Dua da din psikolojisi literatürü içerisinde önemli bir kavram haline gelmiştir. Kulluğun özü ve kullun rabbiyle iletişim yolu olarak kabul edilir ve yapılan ibadetlerin nerdeyse tamamında bir dua niteliği vardır. Bu çalışmada dua ve ruh sağlığı konuları ele alınmış ve duanın ruh sağlığına etkileri incelenmiştir. Dua kulun rabbiyle iletişime geçme yolu, çaresizlik, zorluk, sıkıntı anlarında güç kaynağı, huzurlu, mutlu sağlıklı bir yaşama dair umut, kendini güvende hissetmeye vesile olan bir motivasyondur. Ruh sağlığı ise kişinin yaşam şartlarını kabullenmesi ve karşılaştığı zorluklarla mücadele etmesini amaçlayan bir kavramdır. Dolayısıyla duanın ruh sağlığı üzerinde etkilerinin olması kaçınılmazdır. Bu nedenle Şarkışla ilçesinde 200 kişiye uygulanan anket çalışmasıyla duanın ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkileri elde edilen verilerle açıklanmıştır. Örneklem grubunun genel bir kitleyi ifade edebilmesi için yaş, eğitim düzeyi, medeni durum, mali durum değişkenlerinin ifade ettiği aralık geniş tutulmuştur. Araştırmada elde edilen veriler bir istatistik programı olan SPSS 15 analiz programı ile değerlendirilmiştir. Sonuçta duanın ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İnsanların, özellikle ruh sağlığının amaçlarından biri olan, karşılaştıkları zorluklarla mücadele etme gücü kazanmaları konusunda duanın olumlu etkileri bulunmaktadır. Dua eden kişiler duanın ruh sağlığına etkisine inanmakta ve dua ettikleri için huzurlu hissetmektedirler.
Özet (Çeviri)
The everchanging and developing circumstances of our current day draw the attention over the necessity to regard human being as not only a biologial entity, but also a psychological living being. The concept of religion is becoming a field which gradually catches the attention as an branch of psychology. The mental health is one of the main issues in psychology. Most of the studies carried out in the field of psychology refers directly or undirectly to the concept of mental health. Prayer is an impartant concept in the literature of psychology of religion. It?s accepted as the core of servitude to Allah and the means of communication in between.There is prayers are almost considered a kind of worships. In this study, the concepts of prayer and mental health have been taken into account and the influence of mental health have been considered. Prayer is a way of communication with the creator a source of power in ardous, hopeless and troubled moments; a hope for a peaceful and happy life; a motivation to feel safe. Mental health, on the other hand is a concept which aims one to accept the conditions and to struggle whith difficulties. Therefore it is inevitable for prayer to have an influence on mental health. For this reason, the positive influence of prayer on psychological well-being have been explained by the results of the province of Şarkışla. The sample group has been designated as wide as possible to reflect itself as a whole. The data gathered in the research has been evaluated by SPSS 15 a statistical program. As a result of the study it has been found that prayer has a positive influence to cope with difficulties in life. It has been found that people who pray believe in the influence of prayer over their well being and feel peaceful as they pray.