Güvenlik algılamalarıyla değişen terörle mücadele politikalarının Türkiye'de uygulanabilirliği
The applicability of security skills ranging from counterterrorism policies in Turkey
- Tez No: 354175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terrorism, Security, Fight against terrorism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Soğuk savaĢın bitimiyle birlikte güvenlik algılamalarında önemli değiĢiklikler olmuĢ, yeni aktörler, tehditler, dengeler, stratejiler ortaya çıkmıĢtır. Soğuk SavaĢ dönemine ait kutuplar arası gerilim gözlemlenen askeri tehdit algılaması yerini ekonomik çıkar iliĢkilerinin neden olduğu sosyo-ekonomik kırılmalara, bölgeselleĢme ve küreselleĢmeye bırakmıĢtır. 11 Eylül olayları terörizmi baĢat güvenlik sorunu haline getirmiĢtir. Çok konuĢulup tartıĢılmasına rağmen terörizmin ne olduğu tam anlamıyla ortaya konulamamıĢtır. Bunun baĢlıca sebebi sınırın bir tarafında terörist olarak nitelendirilenlerin diğer tarafta özgürlük savaĢçısı veya hakkını arayan bir kahraman olarak görülmesidir. Terör konusunda uluslararası alanda ortak bir uzlaĢmaya varılamaması, terörle mücadeleyi olumsuz yönde etkilemektedir. Terör ve terörle mücadele her ülke açısından farklı anlamlar ifade eder. Ülkeler; kültürleri, ekonomileri, jeopolitik konumları, mevzuattaki hukuk kuralları çerçevesinde bir mücadele Ģekli belirlemiĢlerdir. Terörle mücadelede bir konsensusa ulaĢmak, ortak mücadele stratejileri oluĢturmak, ülkelerin birbirlerinin deneyimlerinden yararlanmasıyla olabilir. Tezin amacı terörün güvenlik algılamalarına etkilerini incelemek ve farklı terörle mücadele yöntemlerinin Türkiye'de uygulanabilirliğini derlendirmektir. Üç bölümden olan çalıĢmanın birinci bölümünde; terör ve terörizm kavramları, nedenleri, amaçları, araçları araĢtırılmıĢtır. Ġkinci bölümde güvenlik kavramı üzerinde durularak, terörün güvenlik algılamalarına etkilerine değinilmiĢ, üçüncü bölümde ise terörle mücadelede uygulanan politikaların/stratejilerin dünyadan örneklerle uygulanabilirliği incelenmiĢtir. Anahtarkelimeler: Terörizm, Güvenlik, Terörle Mücadele
Özet (Çeviri)
There have been important changes on security perceptions with the ending of the Cold War and new actors, threats, balances and strategies have emerged. Military threa tperception which was found on the voltage polarity belongs to the Cold War period has left the causing economical reasons on social economical breakage, regionalizatinandglobalization. The terrorism events happened on the 11th of September have becomet he dominant security issue for terrorism. Eventhough the problem has been discussed and talked a lot there is no exactly explanation of terrorism. The main reasonf or it is oneside of the border was known as terrorist the another side was seen as fighters for free domor the one who is an hero looking for the right. There must be common understanding agreement about terrorism in the international fields the fight opposed to terrorism is impacting negatively. Terrorism and counter-terrorism refer different meanings in every country. Countries identified a struggle in the field of cultures, economics, geopolitical locations, legal rules of governing countries. By reaching consensus to fight terrorism and creating common strategies against terrorism countries can be benefited from eachother's experiences. There search of the thesis are to examine ins and outs of the effect in perceptions of terrorism security assestment and the metods and examples that terrorism can be carried out with. The resarch working cludes three parts. Ġn the first part: terrorism, the concepts of terrorism, causes, aims, materials. Ġn the secondpart: the concept of security, effects of security perceptions of terrorism. Ġn the third part: the fight against terrorism and policies and strategies of terrorism which can be examples and methods in the World have been explained.