Yeniçeltek Kömür İşletmesi uzun ayak işletme yöntemi uygulamalarında ayak ve pano boyutları optimizasyonu
Optimisation of face and panel lenghts in Yeniçeltek Coal Mine's longwall mining applications
- Tez No: 354415
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, ayak boyu, pano boyu, Optimisation, face length, panel length
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışmada Yeniçeltek Linyit İşletmesi'nde uygulanan uzun ayak yönteminin optimizasyonuna dönük maliyet modellerinin oluşturulması ve birim maliyetin minimizasyon amaçlanmıştır. Çalışma üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda uzun ayak işletme yöntemi uygulanan yer altı kömür ocaklarında optimum ayak ve pano boylarının belirlenmesine yönelik çalışmaların gerekliliği ve ilgili yöntemler anlatılmıştır. İkinci kısımda yarı mekanize uzun ayak işletme yöntemi uygulanan Yeniçeltek Linyit İşletmesi'nde ayak ve pano boyutlarının belirlenmesine dönük maliyet modelleri oluşturulmuştur. Son kısımda oluşturulan maliyet modelleri ile halen uygulanan farklı ayak uzunlukları (50 m, 60 m, 70 m, 80 m.) için iteratif yaklaşım bazında pano uzunlukları tespit edilmiştir. Ayrıca, mukayese yapabilmek için yaygın ve yoğun faylanma ve grizu sorunları nedeni ile hali hazırda işletmede uygulama şansı bulunamayan 200?400 m. ayak uzunlukları ve 1000?2000 m. pano boyu gibi ebatların teknik kısıtların göz ardı edilerek uygulandığı varsayımı ile çalışma yapılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Yeniçeltek Linyit İşletmesi için geliştirilen modelin, en düşük düzeye yakın maliyetlere ulaşmaya yardımcı olabileceği anlaşılmıştır. Oluşturulan modeller, genellikle ürünle ilişkisine göre tasnif edilen maliyetler (direkt malzeme, direkt işçilik ve endirekt giderler) bazında yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to create the cost models to optimize the applied longwall method and minimize the unit cost in Yeniçeltek Coal Mine. The study consists of three parts. The first part includes the needs for cost models and the contents of this method for panel dimensions in underground coal mines. In the second part, cost models has been created for defining panel dimensions of Yeniçeltek Coal Mine which is mined by semi-mechanized longwall method. In the last part of this study, optimum panel length is determined iteratively for applied distinct face lengths (50 m, 60 m, 70 m, 80 m.) in the mine by using created cost models. In addition, created cost models has been applied for larger face lengths (200-400 m.) and panel lengths (1000-2000 m.) which can not be performed because of intensive faults and methane gases only for comparing costs between small and larger panel dimensions. Results obtained are evaluated in detail. As a result, it is obvious that the model can help to reach the optimal costs for Yeniçeltek Coal Mine. The models are developed on the basis of costs related to products (such as: direct materials, direct labour and indirect costs).