Tereftalik asit ve vinilimidazol içeren koordinasyon bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu ve hidrojen depolama kapasiteleri
Syntheses, characterization and hydrogen storage properties of complexes united with terephtlate anions and 1-vinylimidazole ligands
- Tez No: 354460
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANDAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tereftalik Asit, 1-vinilimidazol, MOF, Hidrojen Depolama, Terephthalic acid, 1-vinylimidazole, MOFs, Hydrogen Storage
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, tereftalik asit ve 1-vinilimidazol içeren Co(II), Cu(II), Ni(II), Zn(II) ve Cd(II) karışık ligantlı koordinasyon bileşikleri sentezlendi ve FT-IR, Elementel analiz, TG-DTA ve tek kristal X-ışını kırınımı tekniği ile karakterize edildi. Tereftalik asit ve 1-vinilimidazol ligantlarının koordinasyon davranışlarını IR spektrumlarına göre değerlendirmek için COO־ titreşimlerindeki frekans değişimleri kullanıldı. Komplekslerin termik davranışları eş zamanlı TG, DTG, DTA teknikleri ile incelendi. Elementel analiz ile C, N ve H miktarları simultane olarak ölçüldü. [Co3(tp)3(1-vim)2]n, [Cu(tp)(1-vim)2H2O]n, [Zn3(tp)3(1-vim)2]n ve [Cd2(tp)2(1-vim)3]n komplekslerin tek kristalleri elde edildi ve yapıları X-ışını kırınım metodu ile belirlendi. Elementel analiz ve IR verileri Ni(II) içeren bileşiğin formülünün Ni2(tp)2(1-vim)3(H2O)2,5 olduğunu ortaya koydu. Sentezlenen komplekslerinin hidrojen depolama kapasiteleri volumetri olarak 77 K sıcaklığında belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this work, mixed ligant coordination compounds of Co(II), Cu(II), Ni(II), Zn(II) and Cd(II) with terephthalic acid and vinylimidazole were synthesised and characterized by using FT-IR, Elemental analysis, TG-DTA, single crystal X-Ray diffraction techniques. The frequency changes in COO ־vibrations of the terephthalic acid ligands were used to explain their coordination behavior. Thermal decomposition behavior of complexes was investigated by TG and DTA techniques. C, N and H quantities were measured by using elemental analysis. Single crystals of [Co3(tp)3(1-vim)2]n, [Cu(tp)(1-vim)2H2O]n, [Zn3(tp)3(1-vim)2]n and [Cd2(tp)2(1-vim)3]n were obtained. Elemental analysis and IR data of Ni(II) containing coordination compound revealed that the complex has formula of [Ni2(tp)2(1-vim)3]. The hydrogen storage performances of the synthesized complexes were examined volumetrically at 77 K.