Okul öncesi öğretmen adaylarının fen eğitimine yönelik öz yeterlikleri başarı amaç oryantasyonları ve öğrenme yaklaşımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation on the relationship between pre-school pre-service teachers' self-efficacy of science teaching, achievement goal orientations and learning approaches
  1. Tez No: 354655
  2. Yazar: AYCAN BULDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ALİSİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik, Başarı amaç oryantasyonu, Öğrenme yaklaşımı, Okul öncesi, Öğretmen adayı, Self-Efficacy, Achievement Goal Orientation, Learning Approach, Pre-school education, Pre-service teacher
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının fen eğitimine yönelik öz-yeterlik düzeyleri başarı amaç oryantasyonları ile öğrenme yaklaşımları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Aynı zamanda araştırma kapsamında öğretmen adaylarının adı geçen duyuşsal özelliklerinin cinsiyetlerine, sınıf düzeylerine ve akademik başarılarına göre nasıl farklılaştığı tespit edilmiştir. İlişkisel tarama modelinin esas alındığı bu araştırmanın örneklemini çok aşamalı örnekleme yöntemiyle seçilen bir devlet üniversitesinin Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim dalında öğrenim gören 412 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Okul Öncesi Fen Eğitimine Yönelik Öz yeterlik Ölçeği”'Başarı Amaç Oryantasyonları Ölçeği, (Akın, 2006) ve Öğrenme Yaklaşımları Ölçeği (Ekinci, 2008) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistikî hesaplamalarında betimsel istatistikî çözümlemeler ve kestirimsel istatistikî analizler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmen adaylarının; fen eğitimine yönelik öz yeterlikleri ile öğrenme amaç oryantasyonunu tercih etme düzeyleri arasında pozitif ve orta düzeyde, performans-yaklaşma ve performans-kaçınma amaç oryantasyonu tercih etme düzeyleri arasında pozitif ve düşük düzeyde ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer yandan öğretmen adaylarının fen eğitimine yönelik öz yeterlikleri ile derinlemesine öğrenme yaklaşımını tercih etme düzeyleri arasında pozitif ve orta düzeyde, stratejik öğrenme yaklaşımını tercih etme düzeyleri arasında pozitif ve düşük düzeyde ve yüzeysel öğrenme yaklaşımını tercih etme düzeyleri arasında pozitif ve düşük düzeyde ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Okul öncesi öğretmen adaylarının öğrenme amaç oryantasyonunu tercih etme düzeyleri ile derinlemesine ve stratejik öğrenme yaklaşımını tercih etme düzeyleri arasında pozitif ve orta düzeyde ve yüzeysel öğrenme yaklaşımını tercih etme düzeyleri arasında negatif ve düşük düzeyde ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okul öncesi öğretmen adaylarının performans-yaklaşma amaç oryantasyonunu tercih etme düzeyleri ile derinlemesine ve yüzeysel öğrenme yaklaşımını tercih etme düzeyleri arasında pozitif ve düşük düzeyde, stratejik öğrenme yaklaşımını tercih etme düzeyleri arasında ise pozitif ve orta düzeyde ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak okul öncesi öğretmen adaylarının performans-kaçınma amaç oryantasyonunu tercih etme düzeyleri ile derinlemesine öğrenme yaklaşımını tercih etme düzeyleri arasında negatif ve düşük düzeyde, stratejik ve yüzeysel öğrenme yaklaşımını tercih etme düzeyleri arasında ise pozitif ve düşük düzeyde ilişkiler olduğu görülmektedir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ve incelenen alan yazın ışığında araştırmacılara ve öğretmenlere yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the relationship between pre-school pre-service teacher's self-efficacy, achievement goal orientation and learning approach. In addition to this, how Pre-service teachers' affective properties change according to their gender, grade and academic success has been defined in this research. Relational screening model has been used and sample (group) has included 412 Pre-service teachers that are the students of Department of Pre-School Teaching of a state school. In order to gather data, ''Self-Efficacy of Pre-School Science Education Scale,“Achievement Goal Orientation Scale”(Akın, 2006) and“Learning approach Scale”(Ekinci, 2008) '' have been used. Depictive statistical analyses and predictive statistical analyses have been used so as to evaluate quantitative data of the research. Our research proves the relationships between Pre-service pre-school teacher's self-efficacy of science education, achievement goal orientation and learning approach. Furthermore, changes in their self-efficacy of science education, achievement goal orientation and learning approach according to their gender, grade and academic success have been shown. Results of the research have been argued with the researches of related literature. Some suggestions resulting from the research and analyzed related literature have been made to researchers and teachers.