Matematik öğretmen adaylarının matematiksel muhakeme bağlamında matematik zihin alışkanlıklarının belirlenmesi
Determination of mathematics teacher candidates' mathematics cognitive practices in the context of mathematical judgment
- Tez No: 354666
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Zihin Alışkanlıkları, Problem Çözme, Mathematics Education, Cognitive Practices, Problem Solution
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, İlköğretim Matematik öğretmenliğinde öğrenim gören öğretmen adaylarının matematiksel muhakeme bağlamında matematik zihin alışkanlıklarının, sorularda Polya'nın (1957) problem çözme basamaklarından faydalanarak işlenen ders kapsamında nicel ve nitel olarak değerlendirilmesi yapılmıştır.Araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü 2. Sınıf öğrencilerinin“Problem Çözme”seçmeli dersinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan akademik başarı sınavı, nitel veri toplama aracı olarak da yine araştırmacı tarafından geliştirilen 15 sorudan oluşan görüş formu kullanılmıştır.Araştırma içerisindeki sorularda Polya'nın (1957) problem çözme basamaklarından faydalanarak yapılan öğretim 14 hafta sürmüştür. Bu süreçte öğrencilere Polya'nın (1957) problem çözme basamakları tanıtılmış ve buna uygun problemler çözülmüştür. Uygulama öncesi ve sonrası araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı sınavı ile yine araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formu uygulama sonrasında öğrencilere verilmiştir. Veri toplama araçları olarak nicel ve nitel yöntemlerden yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde, öğretmen adaylarının uygulama sonucunda akademik başarılarının arttığı belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin problem çözme basamakları üzerinde kendilerini geliştirdikleri ve bunu kullanacaklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is the quantitative and qualitative evaluation of mathematics cognitive practices of teacher candidates in primary mathematics teacher department in the context of mathematical judgment within the lesson that is done by using problem solution steps of Polya (1957).The study is carried out in Gazi University Education Faculty Primary Mathematics Teacher Department 2nd Class Students'“Problem Solution”lesson at 2012-2013 Spring Semester. In the study, the academic success exam prepared by researcher is used as quantitative data collection tool; the assessment form as 15 questions prepared by researcher as well is used as qualitative data collection tool.Education done by problem solution steps of Polya (1957) has been completed in 14 weeks at the study. In this process, problem solution steps of Polya (1957) was introduced to students and related problems was solved. Before exercise and after exercise the academic success exam prepared by researcher and after exercise the assessment form prepared by researcher as well were presented to student. Quantitative and qualitative methods were used as data collection tools.According to the solutions, teacher candidates' academic successes has increased after exercises. Moreover, students declared that they have improved themselves in problem solution steps and use these steps in future.