Hücre bölünmesi ve üreme konusunda bilgisayar destekli ve proje tabanlı eğitim yöntemlerinin karşılaştırılarak öğrenci başarısı üzerine etkisinin incelenmesi
A comparative analysis of computer assisted and project based educational methods on cell division and reproduction in terms of their effect on the success of students
  1. Tez No: 354678
  2. Yazar: NAGİHAN TOPAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ESER ELÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre Bölünmeleri ve Üreme, Proje Tabanlı Öğretim Yöntemi, Bilgisayar Destekli Öğretim Yöntemi, Öğrenme
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, hücre bölünmesi ve üreme konularında, bilgisayar destekli ve proje tabanlı öğretim yöntemlerinin ortaöğretim öğrencilerinin başarılarına etkisini belirleyip birbirleri ile etkilerini karşılaştırarak incelemektir. Çalışmada kullanılmak üzere geliştirilen Hücre Bölünmeleri ve Üreme Başarı Testi?nin geçerlik ve güvenirlik analizi için 2011-2012 eğitim öğretim yılı 1. yarıyılında pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulamaya konuyla ilgili hazır bulunuşluk düzeyleri uygun olan Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği 4. sınıf öğrencileri, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi 4. sınıf öğrencileri ve Ankara Bahçelievler Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencileri katılmıştır. Pilot uygulamaya katılan toplam öğrenci sayısı 97?dir. Yapılan analiz sonucunda testte yer alması ve testten çıkarılması gereken sorular belirlenmiş, başarı testi hazır hale getirilmiştir. Araştırmada, ön test-son test kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Uygulama grubu olarak Ankara?daki 3 farklı Anadolu lisesinde 3 farklı sınıfta öğrenim gören 10. sınıf öğrencileri seçilmiştir. Gruplara ön test olarak Hücre Bölünmeleri ve Üreme Başarı Testi (HBÜBT) uygulanmıştır. Kontrol grubunda Düz Anlatım Yöntemi (DAY) ile ders işlenirken, deney 1 grubunda Proje Tabanlı Eğitim Yöntemi (PTÖY) ile, deney 2 grubunda ise Bilgisayar Destekli Eğitim Yöntemi (BDÖY) ile konu anlatılmıştır. Gruplara son test olarak HBÜBT uygulanmıştır. Testin geçerlik ve güvenirliği için pilot uygulamadan elde edilen veriler ITEMAN 3.70 programı ile analiz edilmiştir. Gruplara uygulanan ön test ve son testlerin analizi işlemlerinde SPSS 17 kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre PTÖY - BDÖY deney gruplarının ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir artış gözlenmiştir. Son test puanlarına bakıldığında ise deney gruplarının kontrol grubuna oranla daha başarılı olduğu, ancak aradaki farkın istatiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This paper aims to determine the effect of computer based and project based learning methods on cell division and reproduction upon the students of secondary education in addition to comparing their effects to one another. The Achievement Test on Cell Divisions and Reproduction, developed to be utilized in the study was piloted for validity and reliability in the first semester of the school year of 2011-2012. The pilot study was participated by the forth-grade students of Gazi University's Department of Biology Education under the Faculty of Education, fourth-grade students of Gazi University's Faculty of Science and tenth-grade students of Ankara Bahcelievler Anatolian High School, who were available for the study. Total number of the participants is 97. The analysis was followed by determination of the questions to be added to and extracted from the test, which resulted in the formation of the achievement test. The study featured pretest-posttest design experimental model with control group. Students of tenth-grade from three different Anatolian High Schools in Ankara were selected as the application group. The groups were pretested by the Achievement Test on Cell Divisions and Reproduction (ATCDR). While the control group had simple lecturing method, the experimental group 1 had Project Based Learning Method (PBEM) and experimental group 2 had Computer Assisted Learning Method (CAEM). The groups finally had ATCDR. Iteman 3.70 was employed to analyse the data collected from the pilot studies for the validity and reliability of the test, while SPSS 17 was employed to analyse the pretest and posttest design applied to the groups. The findings have suggested a meaningful increase between the pretest and posttest scores of the PBEM and CAEM experimental groups. Besides, experimental groups were more successful than the control group with regard to the posttest scores, however the difference was not statistically meaningful. Keyword: Cell Divisions and Reproduction, Project Based Learning Method, Computer Based Learning Method, Learning.