Farklı mesleki deneyim ve bağlam bilgisine sahip fen ve teknoloji öğretmenlerinin pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi
Investigation of pedagogical content knowledge of science and technology teachers, who have different occupational and contextual knowledge
  1. Tez No: 354679
  2. Yazar: İPEK PİRPİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pedagojik alan bilgisi, ıĢık, fen ve teknoloji öğretmenleri, mesleki deneyim, bağlam bilgis, Pedagogical Content Knowledge, Light, Science and Technology Teachers, Professional Experience, Context Knowledge
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı mesleki deneyim ve farklı bağlam bilgisine sahip fen ve teknoloji öğretmenlerinin 6. sınıf ışık konusuna ilişkin pedagojik alan bilgilerini değerlendirmektir.Bu amaç doğrultusunda, çalışmada nitel araştırma metodolojisinin desenlerinden durum çalışması (örnek olay) kullanılmıştır. Araştırma 2012-2013 öğretim yılının bahar döneminde, Antalya il merkezi, ilçe ve köylerinde görev yapmakta olan 6 fen ve teknoloji öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların seçiminde farklı mesleki deneyime ve bağlam bilgisine sahip olmaları ve gönüllülük kriterleri temel alınmıştır. Araştırmanın verileri gözlem, görüşme ve doküman analizi aracığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi sürekli karşılaştırmalı metot ile birlikte kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizlerinin sonucunda mesleki deneyimin ve bağlam bilgisinin öğretmenlerin sahip oldukları pedagojik alan bilgileri ve pedagojik alan bilgisi alt bileşenleri (fene yönelimler, program bilgisi, öğretim strateji, yöntem ve teknikleri bilgisi, öğrenenlerle ilgili bilgi ve değerlendirme bilgisi) üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to assess pedagogical content knowledge of science and technology teachers with different levels of professional experience and context knowledge. Based on the research aim, this study was designed as a qualitative case study. The study was carried out with 6 science and technology teachers working in central and rural districts of Antalya Province in the academic year of 2012-2013. Participants were selected based on different levels of professional experience and context knowledge as well as their voluntariness. Data of the study were collected via observations, interviews and document analysis. Data collected by video and audio recording and rubrics were analyzed through the combination of descriptive analysis, content analysis and continuous comparative analysis.The results of the data analyses indicated that professional experience and context knowledge has impact on pedagogical content knowledge of science and technology teachers and its sub-dimensions (orientations to science teaching knowledge of curriculum, knowledge of instructional strategy, knowledge of learner, knowledge of assessment).