Intercultural competence of English language teachers and students in international baccalaureate world schools in Turkey and abroad
Yurt dışındaki ve Türkiye'deki uluslararası Bakalorya dünya okullarındaki İngilizce öğretmenlerinin ve öğrencilerinin kültürlerarası yetisi
  1. Tez No: 354677
  2. Yazar: ŞERİFE DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası iletişim yetisi, kültürlerarası yeti, Uluslararası Bakalorya Diploma Programı, reddetme söz eylemi, Intercultural communicative competence, intercultural communication, International Baccalaureate Diploma Programme, speech act of refusals
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma Türkiye, İspanya, Meksika ve Birleşik Krallık'ta yaşayan Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (UBDP) öğrencilerinin ve Türkiye'de biri özel ve diğeri devlet okulu olmak üzere iki okulda UBDP'nda okumayan öğrencilerin kültürlerarası yetisini araştırmaktadır. Çalışma, sözü geçen öğrencilerin daha yüksek, eşit ve daha düşük statüde verilen on iki durumda (üç davet, üç teklif, üç rica, üç öneri ) reddetme stratejileri de araştırmaktadır. Ek olarak, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve İspanya'da UBDP'nda çalışmakta olan İngilizce öğretmenlerinin kültürlerarası dil öğretimi konusundaki görüşlerini ve yaklaşımlarını da araştırmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu, 32'si Türkiye'den, 23'ü Meksika'dan, 28'i Birleşik Krallık'tan, 30'u İspanya'dan olmak üzere 113 UBDP öğrencisi ve 75 UBDP öğrencisi olmayan (40 özel lise, 35 devlet lisesi öğrencisi) lise öğrencisini kapsamaktadır. Ayrıca, 16'si Türkiye'den, 15'i Amerika Birleşik Devletleri'nden, 11'i Birleşik Krallıktan, 10'nu Yeni Zelanda'dan ve 8'i İspanya'dan olmak üzere toplam 60 İngilizce öğretmeni çalışmaya katılmıştır. Ayrı ayrı online öğretmen ve öğrenci araştırma anketi hazırlanmıştır. Öğrenci araştırma anketindeki nicel veriler Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği aracılığıyla toplanırken, nitel veriler anketteki demografik kısımdan ve reddetme durumlarını tamamlama testinden elde edilmiştir. Öğretmen araştırma anketinde yedi adet açık uçlu soru olduğu için, metinsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Verilerin statiksel analizleri için SPSS istatistik yazılım paketi kullanılmıştır. Analiz için tek yönlü varyans analizi ve bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Çalışma Türkiye, İspanya, Meksika ve Birleşik Krallık'ta yaşayan UBDP öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık sonuçlarında anlamlı bir farklılık olmadığı gösterirken, Türkiye'deki UBDP öğrencileri ve devlet-özel lise UBDP öğrencisi olmayan öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık sonuçları arasında anlamlı bir farklılık olduğunu göstermektedir. Dört farklı ülkeden olan UBDP öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık sonuçları cinsiyet değişkeninde, kız öğrenciler lehine bir farklılık gösterirken, UBDP öğrencisi olmayan öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık sonuçları sınıf değişkeninde 11.sınıflar lehine farklılık göstermektedir. UBDP öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık sonuçları ile farklı ülkeden arkadaş sayısı, yurt dışında diğer ülkelerin kültürel etkinlik türlerine katılım sayısı ve kendi ülkesindeki uluslararası akademik etkinliklere katılım sayısı arasındaki korelasyon anlamlı bulunmuştur. UBDP'nda okumayan öğrencilerin sonuçları ve farklı ülkeden arkadaş sayısı, yurtdışında ve kendi ülkelerinde diğer ülkelerin kültürel etkinliklerine katılım sayısı ve yurt dışındaki uluslararası akademik etkinliklere katılım sayısındaki korelasyon da anlamlı bulunmuştur. Reddetme stratejilerinde, sonuçlar Türkiye, İspanya, Meksika ve Birleşik Krallık'tan olan UBDP öğrencileri ve Türkiye'deki UBDP öğrencisi olmayan öğrencilerde genellikle benzerlik göstermektedir. Dolaylı stratejilerden olan bahane, açıklama ve sebep gösterme stratejisi 12 durumdaki üç statüde en çok kullanılan stratejidir. İkinci ve üçüncü en çok kullanılan stratejiler verilen durumdaki statüye, öğrencinin yaşadığı ülkeye ve UBDP öğrencisi olup olmama durumuna göre değişmektedir. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve İspanya'dan UBDP İngilizce öğretmenleri, kültürlerarası dil öğretimini küreselleşen dünyada çok önemli bulmakta ve kültürlerarası yetiye yabancı dil öğretiminde daha çok önem verilmesi gerektiğini düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates intercultural competence of IBDP students from Turkey, Spain, Mexico, the UK, non-IBDP students in a private and a state high school in Turkey. The study also investigates the speech act performance of IBDP and non-IBDP students in refusals in twelve different situations (three invitations, three offers, three requests, three suggestions) of higher, equal and lower status. Additionally, it explores the opinions and attitudes of IBDP English language teachers from Turkey, the USA, the UK, New Zealand and Spain on intercultural language teaching. The study group of the research included 113 IBDP students from Turkey (32), Mexico (23), the UK (28) and Spain (30) and 75 non-IBDP students (40 private high school students, 35 state high school students). Additionally, 16 teachers from Turkey, 15 teachers from the USA, 11 teachers from the UK, 10 teachers from New Zealand and 8 teachers from Spain, in total 60 English language teachers participated in the study. An online research survey for students and teachers was prepared separately. While the quantitative data were gathered from Intercultural Sensitivity Scale (ISS), the qualitative data were gathered from the results of a demographic part and discourse completion test for refusals in the research survey for students. Since there were seven open-ended questions in the research survey for teachers, textual analysis was used. The SPSS statistics software package was used for the statistical analysis of the data. One-way analysis of variance and an independent-samples t-test were used for the analysis. The results reveal that whereas there is not a statistically significant difference in ISS scores of IBDP students from Turkey, Spain, the UK and Mexico, there is a significant difference in ISS scores between IBDP students and non-IBDP students in a private school as well as between IBDP students and non-IBDP in a state school in Turkey. While the ISS scores of IBDP students from four different countries showed difference in only gender in favour of female students, the ISS scores of non-IBDP students from Turkey showed difference in grade in favour of 11th grade. The correlation between ISS scores of IBDP students and number of friends from different countries, the number of participating in cultural events of other countries abroad and the number of participating in international academic events home is found to be significantly correlated. The correlation between ISS scores of non-IBDP students and number of friends from different countries, and the number of participating in cultural events of other countries abroad and home country and international academic events abroad is significant. As for the refusals, the results showed that generally the most frequently used strategy by all IBDP students from the UK, Mexico, Spain and Turkey and non-IBDP students show similarity. The indirect strategy, excuse, explanation, and reason is the most frequently used strategy in three status in twelve situations. The second and third frequently used strategies change in terms of statuses in the given situation, the country the students live in and being an IBDP student or not. The IBDP English language teachers from Turkey, the USA, the UK, New Zealand and Spain found intercultural language teaching very important in the globalization world and they thought that ICC ought to be given a good deal of emphasis in foreign language teaching.