Yönetimde istikrar ilkesi açısından Türkiye'de uygulanan seçim sistemleri
With regard to the stabilization policies on goverment, the election systems which have been used in Turkey
- Tez No: 354837
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçim, seçim sistemleri, yönetimde istikrar, demokrasi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Siyasi iktidarların egemenliklerini sürdürebilmeleri ve şiddet kullanmaksızın politikalarını uygulayabilmeleri için yönetilen halk nazarında meşruiyetlerini sağlamış olmaları gerekmektedir. Geçmişte iktidarlar meşruiyetin kaynağı olarak ya dini ya da gelenekleri referans almıştır. Günümüz modern demokrasileri açısından ise meşruiyetin referans noktası yönetilen halkın bizzat kendisidir. Halk, yapılan seçimler aracılığıyla kendisini belirli bir süreliğine yönetecek olan iktidarı belirlemektedir. Yapılan seçimlerin demokratik olarak nitelendirilebilmesi için serbestlik, eşitlik, genel oy, gizli oy ve eşit oy gibi bazı temel kriterlerin yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bu kriterleri sağlayan seçimlerin ne şekilde yapılacağı ve sonuçlarının hangi esaslara göre tasnif edilerek sandalyelere dönüştürüleceği sorusu, üzerinde uzun yıllardan beri tartışılan ancak ideal bir cevabı bulunamayan bir sorudur. Bu soru; en fazla oy alanın seçildiği çoğunluk sistemleri, seçime katılanların aldıkları oy oranında temsil imkânı bulmasını sağlayan nispi temsil sistemleri ve bu ikisinin çeşitli oranlarda karıştırılmasıyla ortaya çıkan karma sistemler olmak üzere temelde üçe ayrılan seçim sistemlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Seçimler sonucunda ulaşılmak istenen nihai hedef, istikrarlı bir yönetimin oluşmasının yanı sıra farklı siyasi görüşlerin, aldıkları oy oranında parlamentoda temsil imkânı bulabilmesidir. Birbirleriyle çelişen bu iki olgunun bir arada sağlanabilmesinin güçlüğü, Türkiye açısından farklı seçim sistemlerinin dönem dönem tercih edilmesi sonucunu doğurmuştur. Yapılan bu çalışmada genel olarak literatürdeki seçim sistemlerine değinildikten sonra, Türkiye'de uygulanan seçim sistemlerinin yönetim istikrarının sağlanması noktasındaki etkinliği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Governments should necessarily gain their legitimation in the opinion of public in order to maintain their sovereignty and enforce their rules without using violence. In the history the governments took reference either religious traditions or ordinary traditions as the source of legitimation. However, according to today's modern democracies, it is the publics own self who is the reference point of legitimation. By the elections, the public determines the government which is going to govern for a specific time. To describe an election as fairly democratic, there must be some specific criteria's such as freedom, equality, general vote, secret vote, equal vote etc. Hence, the questions of how to organise elections in respect of these criteria's and how to realize the value of votes and to convert them into the chairs have always been a major problem. This question has created variation of election systems which are based on three divisions: Majority rule, proportional representation and complex systems which combine these two systems. The final result which is intended to reach at the end of the election is having a stable government in addition to have different political point of views in the parliament in respect of their proportions. Therefore in Turkey, the difficulty of combining these two contradicting facts is caused to prefer different election systems at times. In this discourse first we had an overlook at the election systems in general. Subsequently, mentioned about the efficacy of election systems regarding to the point of government stability. Key Words : Election, election systems, stability of government, democracy