Kırıkkale ili ağızları (İnceleme-Metinler-Sözlük)
Di̇alects of Kırıkkale (Examination-Texts-Glossary)
  1. Tez No: 354970
  2. Yazar: ELİF BAŞER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADİ H. NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız Bilimi, Derleme, Türkiye Türkçesi, Kırıkkale, Dialect, Compliation, Turkey Turkish, Kırıkkale
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Kırıkkale ili ağızları üzerine hazırlanan bu çalışmada, Kırıkkale iline ait metinlerin derlenmesi, yazıya geçirilmesi ve söz varlığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Dört ana bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde Kırıkkale iline ait tanıtıcı bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde Kırıkkale ili ağzına ait derlenen metinlerin dilbilgisi incelemesi yer almaktadır. Bu incelemede Kırıkkale ili ağızlarının ses ve şekil bilgisi özellikleri bulunmaktadır. Ses bilgisi bölümünde, Kırıkkale ilinde tespit edilen sesler, ses değişimleri, ses uyumları üzerinde durulmuştur. Şekil bilgisi bölümünde genel hatlarıyla kelime çekimi ve kelime türleri incelenmiştir. Üçüncü bölüm derlenen metinlerin olduğu bölümdür. Son bölüm olan dördüncü bölüm ise anlamı bilinmeyen ya da farklı anlamda kullanılan kelimelerin yer aldığı sözlük bölümüdür.
Özet (Çeviri)
This study,drawn upon the dialects of Kırıkkale city, aimed to compile the texts belonging to Kırıkkale,to put them down on paper and to specify its word stock.What we present in the first part of this study,composed of four main parts, is an introductory information about Kırıkkale. In the second part, there is a grammatical analys of the texts belonging to Kırıkkale. The morphological and phonetical characteristics of Kırıkkale's dialects are presented in this thesis. What we elaborate in the phonetic section are the phonemes and phonetical changes ascertained in the city of Kırıkkale. In the morphological section, word conjugations and word types are exploed. The third part is the one includes the compiled texts. The fourth, the last, is the glossary part containing the unknown or different meaning words.