Yaratıcı muhasebenin ortaya çıkış nedenleri ve finansal raporlamaya etkileri: Adana ve Kayseri illerinde bulunan meslek mensuplarına yönelik bir araştırma
The reasons of revealing of creative accountancy and its affects to the financial reporting:An investigation aimed at career members in Adana and Kayseri
  1. Tez No: 354969
  2. Yazar: İZZET AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİTTER ÖZULUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı muhasebe, finansal raporlama, bilgi manipülasyonu, Creative accounting, financial reporting, manipulation of information
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
İşletmenin finansal olan veya finansal olmayan verilerinin, muhasebe ilke ve standartları ile yasal mevzuat sınırları içerisinde bulunan eksikliklerden ve esnekliklerden faydalanarak farklı gösterilmesi veya hiç gösterilmemesi yaratıcı muhasebe uygulamaları olarak tanımlanmaktadır. Bu işlemler sonucunda işletme bilgilerinden faydalanacak olanlara manipüle edilmiş bilgiler sunulması, işletmeye yönelik algının istenilen şekilde yönlendirilmesine neden olmaktadır. Bu tez, muhasebe meslek mensuplarının yaratıcı muhasebe uygulamaları hakkında bilgi düzeyini ölçmek ve yaratıcı muhasebenin finansal raporlara etkilerini araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak anket çalışması ve literatür taraması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Misreporting or not reporting of financial or not financial data of management by deriving benefit from deficiency and flexibility in boundaries of legal regulations and accounting principle and standards is defined as creative accounting. Being presented manipulated information as a result of these transactions causes directing perception directed to management at will. This thesis is prepared with the aim of evaluating members of accounting professions knowledge level about creative accounting practices and researching effects of creative accounting on financial reports. For this purpose, literature search and questionnaire study were done.