Micropaleontological and stratigraphic analyses of the upper jurassic-lower cretaceous Inalti formation (Bürnük, Central pontides): Remarks on the facies evolution
Üst jura-alt kretase İnaltı formasyonunun mikropaleontolojik ve stratigrafik analizi (Bürnük, Orta pontidler, Türkiye): Fasiyes evrimi üzerine notlar
- Tez No: 355349
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üst Jura – Alt Kretase, İnaltı Formasyonu, mikropaleontoloji, mikrofasiyes analizi, Upper Jurassic, Lower Cretaceous, İnaltı Formation, micropaleontology, microfacies anlaysis
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu tez çalışması Türkiye'nin bölgesel jeolojisinde önemli bir yere sahip olan Üst Jura – Alt Kretase İnaltı Formasyonu'nun detaylı incelenmesini amaçlamaktadır. İnceleme, mikropaleontoloji ve mikrofasiyes analizleri ile beraber stratigrafik yorumlamaları da içeren bütünleşik bir yöntemle yapılmıştır. Bürnük Köyü civarında, Bürnük Formasyonu'nu üzerleyen ve Çağlayan Formasyonu altında yer alan İnaltı Formasyonu'nda 395 m kalınlığında stratigrafik kesit ölçülmüş ve 101 adet örnek toplanmıştır. Biyostratigrafik ve kronostratigrafik çalışmalar bentik foraminiferler ve sarıcı sünger Calcistella jachenhausenensis ile yapılmıştır. 35 cinse ait 44 foraminifer türü ve 15 mikrosarıcı türü tayin edilmiş ve 3 adet biyozon belirlenmiştir. Bu biyozonlar aşağıdan yukarıya doğru, Mesoendothyra izjumiana zonu, Calcistella jachenhausenensis zonu ve Protopeneroplis ultragranulata zonudur. Detaylı mikrofasiyes analizleri alanın çökelim tarihçesini ve karbonat platform evrimini ortaya koymuştur. Karbonat plaformu üzerinde yamaç, resif-önü, resif, resif-arkası ve lagün ortamlarına ait 15 mikrofasiyes tipi belirlenmiştir. Beriaziyen içerisinde, platform kenarı (resif, resif önü) - yamaç fasiyeslerinden platform içi (resif-arkası, lagün) fasiyeslerine geçen dikey bir fasiyes değişimi gözlenmiştir. Çağlayan klastikleri tarafından uyumsuz olarak örtülmeden önce, İnaltı karbonat platformunun çalışılan kısmında, tekrar platform kenarı – yamaç fasiyeslerine geçen bir fasiyes değişimi meydana gelmiştir. İncelenen kesitin dünyanın farklı yerlerinde çalışılan, J-K sınır kesitleri ile korelasyonu yapılmıştır. Bu korelasyon sonucunda, incelenen bütün kesitler için Jura - Kretase sınırında veya sınır çevresinde, genel bir sığlaşma eğiliminden bahsetmek mümkün değildir. Bunu nedeni lokal tektonizmanın yarattığı etkidir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to conduct a thorough investigation on the Upper Jurassic – Lower Cretaceous İnaltı Formation which is a significant unit for the regional geology of Turkey. Conducted investigation involves micropaleontological and microfacies analyses integrated with stratigraphic interpretations. In the vicinity of Bürnük Village, a 395 m thick stratigraphic section, overlying the Bürnük Formation and underlying the Çağlayan Formation, was measured and 101 samples were collected. Biostratigraphic and chronostratigraphic works are based on the benthic foraminifera and encrusting sponge Calcistella jachenhausenensis. 44 species of foraminifera belonging to 35 genera, and 13 species of microencrusters were identified and 3 biozones were established. The biozones are Mesoendothyra izjumiana zone, Calcistella jachenhausenensis zone and Protopeneroplis ultragranulata zone in ascending order. Detailed microfacies analysis revealed the depositional history and carbonate platform evolution in the area. 15 microfacies types were determined in 5 different environments corresponding to slope, fore-reef, reef, back-reef and lagoonal environments on the carbonate platform. A vertical facies shift from platform margin (reef, fore-reef) - slope facies to inner platform (back reef-lagoonal) facies was observed in the Berriasian. Before cutting by Çağlayan clastics, again a facies shift towards the platform margin-slope facies took place in the studied part of the İnaltı carbonate platform. The studied section was correlated with some J-K boundary sections from different parts of the world. It is concluded that mentioning a general shallowing trend at/around the J-K boundary for all the correlated sections is not possible due to the preponderant local tectonics.