Farklı Co2 oranlarının buğday(Triticum aestivum L. )'da bazı önemli yabancı otların gelişimi, rekabeti ve herbisit duyarlılığına etkisi
Influence of different Co2 levels on the growth, competition and herbicide sensitivity of some important weeds in wheat (Triticum aestivum L.)
- Tez No: 355518
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NEDİM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, yabancı ot, CO2, rekabet, herbisit, Avena sterilis, Phalaris minör, Galium tricornutum, Sinapis arvensis, Wheat, weed, CO2, competition, herbicide, Avena sterilis, Phalaris minör, Galium tricornutum, Sinapis arvensis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada farklı CO2 oranlarının buğday (Triticum aestivum)'da sorun olan Avena sterilis, Phalaris minör, Galium tricornutum, Sinapis arvensis yabancı otlarının gelişimi, rekabeti ve herbisit duyarlılığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada CO2'in buğday ile yabancı otların rekabetli ve rekabetsiz ortamdaki gelişimine olan etkileri belirlenmiştir. Ayrıca yabancı otların farklı CO2 koşullarında herbisite olan duyarlılıklarının belirlenebilmesi amacıyla da denemeler kurulmuştur. Sonuçlar, buğday gelişiminin rekabetsiz ortamda arttığını göstermiştir. Rekabet koşullarında ise CO2'in herhangi bir etkisi bulunmamıştır. Ancak yabancı ot rekabeti her iki CO2 koşulunda da buğday gelişiminde azalmaya neden olmuştur. Yabancı ot gelişimi ise rekabetsiz ortamda CO2'den etkilenmemiş olup rekabet ortamında azalmalar görülmüştür. Herbisit denemelerinin sonuçları ise rekabet koşullarında dar yapraklı yabancı otlarda herbisit duyarlılığının daha düşük olduğu buna karşın geniş yapraklılarda arttığı gözlemlenmiştir. Elde edilen bu bulgular gelecek yıllarda olması beklenen atmosferik CO2 artışlarının buğday ve yabancı otlar arasındaki rekabeti ve buğdayla yabancı ot mücadelesini önemli düzeyde etkleyeceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of different CO2 levels on the growth, competition and herbicide sensitivities of Avena sterilis, Phalaris minör, Galium tricornatum and Sinapis arvensis which are important weed species in wheat (Triticum aestivum) growing areas. The effect of CO2 on the growth of wheat and weeds was examined in the study under competitive and non-competitive conditions. Furthermore experiments were carried out with the aim of determination of herbicide sensitivities of weeds under different CO2 conditions. Results showed that growth of wheat was increased by elevated CO2 when grown without competition. Under competitive conditions, however CO2 had no effect on wheat growth. Weed competition reduced wheat growth under both CO2 conditions. Weed growth was not affected by CO2 under noncompetitive conditions, but was reduced under elevated CO2 conditions. Results of herbicide experiments showed that sensitivities of grass weeds were lower under competitive conditions, while the sensitivities of broad leaf weeds were increased. These results showed that wheat and weed growth as well as the competition among them would be significantly affected under future climate scenarios.