Hatay meselesinin politik değerlendirilmesi (1918-1939)
The political evaluation of Hatay issue (1918-1939)
  1. Tez No: 355854
  2. Yazar: VELİ OKYAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ŞAVKILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay, The Issue of Sanjak, Annexation of Hatay to Homeland
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, 1918-1939 yılları arası Hatay meselesinin politik değerlendirilmesi yapılmıştır. Meselenin gelişimi Türkiye-Fransa, bununla birlikte İngiltere, Suriye ilişkileri temel ekseninde incelenmiştir. Fransız mandası altında bulunması nedeniyle meselenin üçüncü ayağı konumundaki Suriye'de aynı dönemde yaşanan gelişmeler değerlendirilmiştir. Diğer bir taraftan İngiltere'nin, Türkiye ve Fransa'ya yönelik politikaları ve bölgedeki çıkarlarının sorun üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu süreçte hem Türkiye'nin, hem de Fransa'nın iç politikalarının soruna yansımaları“1918-1939 yılları Hatay Meselesinin Politik Değerlendirilmesi”sürecinde ele alınmıştır. Konunun tarihsel başlangıcı olarak 1918'in seçilme nedeni Hatay'ın, Fransa'nın önce işgali, sonra da mandası altında, özerk yönetime sahip İskenderun Sancağı'na dönüşmesi sürecinin başlangıcı olmasıdır. Böyle bir sınırlamanın diğer bir nedeni de Hatay'ın Türkiye'nin bir vilayeti oluncaya kadar geçirdiği süreç, sorunun neden ortaya çıktığı ve nasıl çözümlenebildiği konusunda politik açıdan önemli ipuçlarını da içermesidir. Türkiye Hatay meselesine sahip çıkarak kararlı bir strateji ve politika izlemiştir. Başta Atatürk olmak üzere diğer Türk devlet adamlarının etkin çalışmalarıyla Hatay Türkiye sınırlarına katılmıştır. 1918 tarihi ile başlayan mesele, 29 Haziran 1939'da Hatay Türk Devleti Meclisinin oy birliği ile aldığı kararla Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarına katılmasıyla neticelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the political evaluation of Hatay issue between 1918-1939 has been made. The development of the issue has been studied based on Turkey's relations with France as well as with England and Syria. The recent developments at that time in Syria, which is the third leg of the issue being under the French mandate, have been analysed. On the other hand, the effects of England's policies toward France and Turkey and interests in the region have been also analysed. In this process, the reflections of indoor policies on the issue of both Turkey and France have been evaluated during the process of“the political evaluation of Hatay issue between 1918-1939”. The reason for choosing 1918 as the historical outset of the problem is that 1918 is the beginning of the process of Hatay turning into Iskenderun Sanjak with autonomous management after the invasion and the mandate of France. Another reason for such a limitation is that the process of becoming Hatay a province of Turkey includes politically important hints about the cause and the solution of the issue. Turkey followed a determined strategy and policy by claiming the issue of Hatay. Hatay was annexed by Turkey with the help of effective efforts of Ataturk and other Turkish authorities. The issue which started in 1918 has been resolved with annexation of Hatay to Turkey following the decision taken unanimously by Hatay Turkish State Council on 29 June, 1939.