The relationship between social-emotional learning skills and attitudes toward elementary school among middle school students
Ortaokul öğrencileri üzerinde sosyal-duygusal öğrenme becerileri ve okula karşı tutum arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 355886
  2. Yazar: BÜŞRA KUTLUAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal-duygusal öğrenme, Sosyal-duygusal öğrenme becerileri, 6-7-8.sınıf düzeyi, Ortaokul öğrencileri, Okula karşı tutum, Social Emotional Learning, Social Emotional Learning Skills, 6th ‐7th -8th Grade Level, Middle School Students, Attitude toward Elementary School
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin sosyal-duygusal öğrenme becerileri ile okula karşı tutumları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ayrıca öğrencilerin cinsiyetinin, sınıf düzeylerinin, yaşlarının ve ebeveynlerinin eğitim seviyesinin onların sosyal-duygusal öğrenme becerileri ve okula karşı tutumları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, Sivas il merkezindeki altı farklı ortaokulda eğitim görmekte olan ve kümeleme metodu ile seçilmiş 307 ortaokul öğrencisini kapsamaktadır. Araştırmada öncelikle demografik değişkenlerin yüzdeleri ve sıklıkları belirlenmiştir. Ayrıca öğrenmeye, öğretmenlere, okula ve okul imkânlarına karşı tutumları içeren okulla ilgili bu beş faktör ve sosyal-duygusal öğrenme becerileri ölçeğinin alt faktörleri olan öğrencilerin problem çözme, iletişim, özgüven arttırma ve stresle başa çıkma becerilerinin demografik değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterip göstermediği ve nominal ölçekler arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen bilgiler, istatistiksel teknikler kullanılarak SPSS 15.0 versiyonu yardımıyla analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin sosyal-duygusal öğrenme becerileri ve okula karşı tutumları arasında önemli ve olumlu bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç, sosyal-duygusal öğrenme becerileri daha fazla olan öğrencilerin okula karşı daha olumlu tutumlar geliştirebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated the relationship between social-emotional learning (SEL) skills of middle school students and attitudes towards elementary school. Besides, the effects of middle school students' gender, class level, age, parents' education level were examined in students' social-emotional learning skills and attitudes toward elementary school. The sample of this research was 307 students from Elementary Schools in the center of Sivas province in the 2013-2014 educational year. The students were chosen by using the method of clusterization in six middle schools. In this research, percentage and frequencies of demographic variables were determined. Moreover, five factors of school-related attitudes, including attitudes toward learning; toward teachers; toward school and school facilities; and students' perceptions of parent-school relationships and four factors of SEL scale, including the students' problem solving abilities; the communicative ability; the abilities of increasing self-esteem; the abilities of coping with the stress were examined; whether scale variables vary depending on demographic variables was analysed and the relationship among nominal scales was examined. The obtained data was analysed and interpreted with the help of SPSS for Windows 15.0 by using statistical techniques. As a result, it was found that there has been a significant positive correlation between students' social-emotional learning skills and their attitudes toward elementary school. This result indicated that students who have more social-emotional learning skills develop more positive attitudes toward elementary school