Belediyelerde stratejik planlama: Manisa Belediyesi örneği
Strategic planning in municipalities: Example of Mani̇sa Muni̇ci̇pali̇ty
- Tez No: 355949
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Planlama, Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Belediyelerde Stratejik Planlama, Strategy, Planning, Strategic Management, Strategic Planning, Strategic Planning in Municipalities
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amacı kamu hizmeti üretmek olan kamu kurumlarının, vatandaşlarını memnun etmek amacıyla sürekli değişim ve gelişim içinde bulunmaları gerekmektedir. Özellikle halka en yakın kamu kuruluşları olan belediyeler, 1960'lı yıllardan itibaren yaşanan hızlı kentleşme, siyasal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanda yaşanan büyük değişimlerle beraber yönetim anlayışını değiştirmek durumunda kalmışlardır. Etkinlik ve verimlilik esasına dayanan özel sektör yönetim biçimleri belediyelerde uygulamaya konulmuştur. Bu amaçla 5018 ve 5393 sayılı kanunlar uygulamaya konulmuş stratejik planlama kavramı belediyelerde yerini almıştır. Bu çalışmada, kamu yönetiminde halka en yakın kamu kurumu olan belediyelerin, bir özel sektör yönetim biçimi olan stratejik planlama yapmasındaki faydaları, engelleri ve bu planlama sürecini ne şekilde yapmaları gerektiği üzerinde durulmuştur. Bu anlamda ilk iki bölümde strateji, plan, stratejik planlama, stratejik yönetim kavramları açıklanmış olup stratejik yönetimin kamu yönetiminde ortaya çıkışı ve Türkiye'de belediyelerin yapısı anlatılmıştır. Son bölümde ise, Manisa Belediyesinin, 2006-2010 yılları arasında hazırlamış olduğu stratejik plan ile 2010-2014 yılları arasında hazırlamış olduğu stratejik plan karşılaştırılarak uygulamadaki yeri analiz edilmiştir. Aynı zamanda bu bölümde Devlet Planlama Teşkilatının stratejik planlama süreci ile ilgili önerileri kapsamında, Manisa Belediyesinin her iki stratejik planı ile ilgili önerilere ve eleştirilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In an effort to satisfy citizens, the primary objective is to provide public service institutions with continuous change and improvement. More specifically, municipalities that are closest to the citizens that undergo these changes, in sectors such as rapid urbanization, politics, culture, economy, and technology have required taking a slightly different management approach. Based on the effectiveness and efficiency in the municipal form of government, certain types of private sector management have been implemented. With that being said, laws 5018 and 5393 have been implemented and specific strategic planning concepts have also been put in place. In this study, we take a look at the benefits of utilizing strategic planning techniques in municipal forms of government. We also consider the problems related to these techniques and how they can be resolved or overcome. Furthermore, the study explains the strategy, planning, strategic planning, and strategic management methods that are used within any given public administration and/or Turkish municipalities. In the final part of our study, we analyze the strategic planning techniques that municipalities in Manisa have utilized between the years 2006-2010 compared to the techniques used in 2010-2014. In addition, suggestions and criticisms are given based on the recommendations stated by the State Planning Organization in regards to the strategic planning process for the city of Manisa.