A survey of high school mathematical knowledge and skills needed for engineering education
Mühendislik eğitimi için gerekli olan lise matematik bilgisi ve becerileri üzerine bir anket çalışması
- Tez No: 356209
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER KALENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik müfredatı, matematik konuları, mühendislik eğitimi, matematiksel beceriler, farklılaştırılmış müfredat, Mathematics curriculum, mathematics topics, engineering education, mathematical skills, differentiated curriculum
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın odak noktası öğrencilerin liseden kazanması beklenen konular ve becerilerin önem derecelerini inceleyerek konular ve beceriler açısından mühendislik bölümleri arasında bir fark olup olmadığını araştırmaktır. Matematik konuları ve becerilerinin önem derecelerinin belirlenmesi amacıyla, farklı üniversitelerden değişik düzeydeki üniversite öğretim elemanlarına hem ulusal lise matematik müfredatındaki hem de Uluslararası Bakalorya Diploma Programı?ndaki (IBDP) matematik konuları ve becerileri hakkındaki düşüncelerini belirtmeleri için Likert ölçeği içeren bir anket kullanılmıştır. Bu çalışmadan çıkan en önemli sonuç üniversitelerdeki belirli mühendislik bölümleri için tasarlanmış paket eğitim programları liseler için de tasarlanabilir ve mühendislik bölümleri için gerekli ana konular erken sınıf düzeylerine eklenebilir. Bununla birlikte IBDP?den bazı konuların da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatına eklenmesi düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
The focus of the study is to explore if there is a difference among the engineering departments based on the topics and skills that students are expected to gain in high school, by investigating importance levels of the topics and skills. For the purpose of identifying importance levels mathematical topics and skills, university staffs with different academic ranks from different universities were asked with a questionnaire including Likert scale items to express their opinions about topics and skills in high school mathematics curricula of both National Curriculum and International Baccalaureate Diploma Program (IBDP). The main conclusion drawn from present study were that packaged curricula for specific engineering departments in university can be designed for high schools and the core topics required for engineering departments should be included in earlier grade levels. Besides, some topics from IBDP should be considered to be added to Ministry of National Education (MoNE) curriculum.