A survey of mathematical knowledge and skills in high school needed for professions in social sciences
Sosyal bilimlerdeki bölümlerde gerekli olan lise matematik bilgi ve becerilerini belirleme anketi
  1. Tez No: 356216
  2. Yazar: GÜLÜMSER ÖZALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış müfredat, sosyal bilimler, lise matematik müfredatı, üniversite eğitimi, Differentiated curriculum, social sciences, mathematics high school curriculum, and university education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite ve iş hayatında çalışan kişilerce belirlenen sonuçlara bağlı olarak sosyal bilimlerde hukuk, psikoloji ve tarih gibi bölümlerin üniversite eğitimi için lise matematik müfredatında önemli görülen matematik konuları ve becerilerini belirlemektir. Çalışmada beşli Likert ölçeği olan bir anket kullanılmıştır. Analizler bölümlere ve kurumlara göre yapılmıştır. Üniversitedeki sosyal bilimler eğitimine hazırlık için önemli görülen matematik konuları ve becerilerinde katılımcılar ortak görüş belirtmiştir. Hatta 9. sınıf matematik konuları üniversitede sosyal bilimler eğitimi almak isteyen tüm öğrenciler için yeterli görülmüştür. Bunun yanında kurumlar arasında da herhangi bir farklılık yoktur. Çalışmanın sonunda lise matematik müfredatı için bazı önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the mathematics topics and skills that are important in high school mathematics curriculum for higher education in social science departments such as law, psychology and history, based on scores assigned by staff from university and industry. A survey including five-point Likert type items was used in the present study. Analyses were conducted with respect to departments and institutions. There was a convergence of the perceived importance selected mathematical knowledge and skills for preparation of social science education at university. However, 9th grade mathematics topics are enough to teach all students who prefer to study in a social science in this regard. Also there was no difference among institutions. Some suggestions about high school mathematics curriculum are made in the present study.