Kent kırsalındaki ortaokul öğrencilerinin görsel matematik okuryazarlığı özyeterlik algı düzeyleri ve gerçek performansları ilişkisi
The relationship between visual mathematics literacy self-efficacy perception levels and actual performance of secondary school students in city rural
  1. Tez No: 929231
  2. Yazar: AHMET MUAMMER ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel matematik okuryazarlığı, Matematik performansı, Özyeterlik, Kent kırsalı, Visual mathematical literacy, Mathematics performance, Self-efficacy, City rural
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu araştırmada temel amaç kent kırsalında öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin görsel matematik okuryazarlığına dair özyeterlik algı düzeyleri ve gerçek performansları arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Yöntem: Çalışmada nicel yöntem kullanılmış olup desen olarak ilişkisel tarama modeli benimsenmiştir. Katılımcılarla ilgili genel bilgiler edinmek amacıyla çalışmanın değişkenleriyle ilişkili düzenlenmiş bir“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Bunun yanında öğrencilerin görsel matematik okuryazarlığına dair özyeterlik algılarını incelemek amacıyla“Görsel Matematik Okuryazarlığı Özyeterlik Algı Ölçeği”(GMOÖAÖ) kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin gerçek performansların ölçmek için, açık uçlu sorulardan oluşan ve dereceli puanlama sistemiyle değerlendirilen bir performans testi uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Balıkesir ili Karesi ilçesinde yer alan bir devlet ortaokulunun 7. sınıfında öğrenim görmekte olan 76 kız ve 70 erkek olmak üzere toplam 146 ortaokul öğrencisi oluşturmuştur. Yapılan araştırmada, verilerin normal dağılım sergilediği belirlenmiş olup, puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığı, bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca ölçek ve performans testi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Performans testindeki tüm sorularda her bir öğrenci için verilerin çözümlenmesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yanlış öğrenci cevapları sayısal numaralarına göre sunulmuştur. Bulgular: Yapılan araştırmadan elde edilen bulgular genel olarak değerlendirildiğinde kent kırsalında öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin görsel matematik okuryazarlığı özyeterlik algılarının ve gerçek performanslarının orta düzey puan aralığında olduğu görülmüştür. Bunun yanında öğrencilerin görsel matematik okuryazarlığı özyeterlik algıları, cinsiyete, okul öncesi eğitime, mezun olunan ilkokula ve ebeveyn davranışlarına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmazken, karne puanı yüksek olan ve demokratik tutum sergileyen öğretmene sahip olan öğrenciler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Araştırmada öğrencilerin görsel matematik okuryazarlığına dair özyeterlik algıları ile gerçek performansları arasında istatistiksel açıdan pozitif yönlü orta düzeyli anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır. Bu durum GMOÖAÖ'nin, gerçek performans testini doğru bir şekilde öngördüğü anlamına gelebilir. Bu ilişkiyi daha derinlemesine incelemek için yapılan karşılaştırmada performans testindeki soruların“doğru”veya“kısmen doğru”yapılma yüzdesinin, ölçekteki maddelere verilen cevaplarda“her zaman”veya“sık sık”seçeneğini işaretleme yüzdesinden yüksek olduğu sonucu elde edilmiştir. Kent kırsalında yaşayan ailelerin genellikle düşük eğitim seviyeleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle sürekli çalışmaları, çocuklarının eğitimine yeterince ilgi gösterememelerine yol açabilmektedir. Bunun sonucunda çocuklarda özgüven eksikliği gelişebilir ve kendi becerilerini, bilgi düzeylerini tam olarak fark etmeyebilirler. Bu da onların performanslarını olduğundan daha düşük algılamalarına neden olabilir. Araştırmanın sonucu bu durumun bir göstergesi olabilir. Kent kırsalında bulunan öğrencilerin görsel matematik okuryazarlık performanslarını arttırmak için öğretmenler, derslerde matematikle ilgili günlük hayatta karşılaşılan örnekleri kullanarak gerçek dünya problemleri üzerinden matematiksel düşünceyi teşvik edebilirler. Bunun yanında eğitimciler, öğrencilerin özgüvenlerini artırmak ve onların gerçek yeteneklerini fark etmelerini sağlamak için destekleyici geri bildirimler ve rehberlik hizmetleri sunabilirler.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this study was to determine the relationship between visual mathematics literacy self-efficacy perception levels and actual performance of secondary school students studying in city rural. Method: Quantitative method was used in the study and relational survey model was adopted as the design. In order to obtain general information about the participants, a“Personal Information Form”, which was organized in relation to the variables of the study, was used. In addition, the“Visual Mathematics Literacy Self-Efficacy Perception Scale”(VMLSPS) was used to examine students' self-efficacy perceptions about visual mathematics literacy. In addition, a performance test consisting of open-ended questions and evaluated with a graded scoring system was applied to measure students' actual mathematical abilities. The sample of the study consisted of a total of 146 middle school students, 76 female and 70 males, studying in the 7th grade of a public middle school in Karesi district of Balıkesir province in the 2023-2024 academic year. In the study, it was determined that the data were normally distributed and the significance of the difference between the mean scores was evaluated using independent samples t test and one-way analysis of variance (ANOVA). In addition, Pearson correlation analysis was used to evaluate the relationship between the scale and the performance test. In all questions in the performance test, the data were analyzed for each student. In addition, incorrect student answers were presented according to their numerical numbers. Results: When the findings obtained from the research were evaluated in general, it was seen that the visual mathematics literacy self-efficacy perceptions and actual performances of secondary school students studying in city rural were in the middle level score range. In addition, while students' visual mathematics literacy self-efficacy perceptions did not differ significantly according to gender, pre-school education, graduated primary school and parental behaviours, statistically significant differences were found in favour of students with high report card scores and teachers with democratic attitudes. Conclusion and Suggestions: In the study, it was concluded that there was a statistically positive and moderately significant relationship between students' self-efficacy perceptions of visual mathematical literacy and their actual performance. This may mean that the VMLSPS accurately predicts the actual performance test. In the comparison made to examine this relationship in more depth, it was found that the percentage of“correct”or“partially correct”answers to the questions in the performance test was higher than the percentage of“always”or“often”answers to the items in the scale. The fact that families living in city rural usually have low levels of education and are constantly working due to economic difficulties may cause them not to show enough interest in their children's education. As a result, children may develop a lack of self-confidence and may not fully realize their own skills and level of knowledge. This may cause them to perceive their performance as lower than it is. The result of the study may be an indicator of this situation. In order to increase the visual mathematical literacy performance of city rural students, teachers can encourage mathematical thinking through real-world problems by using examples of mathematics encountered in daily life. In addition, educators can provide supportive feedback and guidance to increase students' self-confidence and enable them to realize their true abilities.