Spor şirketlerinde kriz yönetimi
Crisis management in sports companies
- Tez No: 363282
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz Yönetimi, Risk Ve Kazanç, Erken Uyarı Sistemi, Crisis Management, Risk and Profit, Early Warning System
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Krizin ne olduğu ile ilgili herkesin sahip olduğu fikirler ve şablonlar mevcuttur. Ancak kriz kavramından kriz yönetimi kavramına geçerken mevcut krizlerin nasıl bir yönetimle önleneceği veya atlatılabileceği ise günümüz dünyasının en çok üzerinde durduğu ve araştırdığı bir konudur. Hem Türkiye içerisinde hem de dünyada yüksek bütçelerle çalışan spor şirketlerinin kriz durumlarında nasıl davrandıkları ve ne gibi önlemler aldıkları merak konusu olmuştur. Hal böyleyken Türkiye içinde şirketleşmesini tamamlamış spor kulüplerinin kriz yönetimi konusu ile ilgili ne düşündüğü ve olası krizlere nasıl önlemler aldıkları veya mevcut krizlerde nasıl davrandıkları herkes adına bir muammadır. Hazırlanmış olan tezin içeriğinde birinci bölümde kriz kavramı üzerinde durulmuş, krizin tanımlaması yapılmış ve kriz türlerinden bahsedilmiş, krizin nedenleri ile ilgili bilgiler verilmiş, kriz süreci ve aşamalarından bahsedilerek krizin sonuçları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise kriz yönetimi ile ilgili temel bilgiler verilmiş, kriz yönetiminin özellikleri ile işletmeleri krize sürükleyen faktörler anlatılmış, kriz yönetimi süreci anlatılmış, kriz yönetimi aşamaları ve kriz yönetimi yaklaşımlarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise krizle ilgili var olan erken uyarı sistemleri ile ilgili bilgiler verilerek, erken uyarı sistemi ERP kullanımı ile ilgili bilgiler verilmiş ve UFRS ile işletme risklerinin raporlanmasından bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise spor şirketleri ile yapılan görüşmeler mülakat soruları vasıtasıyla kayda geçirilmiştir. Bu durum tespitinin ardından beşinci bölümde sonuç açıklanmış ve öneri ve tavsiyelerde bulunulmuştur. Böylece Türkiye içerisindeki spor şirketlerinden dört tanesi ile ilgili bilgiler edinilmiş ve kriz yönetimi açısından ne durumda oldukları gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
When it comes to the definition of crisis everyone has his ideas and templates. But when passing on from the Notion of crisis to the concept of crisis management and what kind of management can prevent crises or overcome them is a subject chiefly emphasized and researched in today's World. How high-budget sports companies, both in Turkey and in the World respond to crisis and what preventive measures they take at those times has been a topic of interest. Nevertheless, it is not well known what those sports clubs in Turkey that have been fully incorporated think about crisis management, what kind of preventing measures they take, and how they respond to current crises. The first chapter of my thesis discusses the notion of crisis, offer its definition, types, causes, and results with specific reference to the process. The second chapter examines basic information regarding crisis management, its characteristics, and the factors that lead to crisis in general. In addition, the chapter also deals with the process and phases of crisis management, as well as different approaches to it. But in the third chapter information were given of existing early warning systems related to crisis, information given of the usage of early warning system ERP and with IFRS management risks reporting, is mentioned. The fourth chapter documents interviews with sports companies. This is followed by the fifth chapter, which includes the conclusion and suggestions. Thus, the thesis offers information about four Turkish sports companies and where they stand with respect to crisis management.