Avrupa Gönüllü Hizmetinin Avrupa kimliği algısına etkisi
The impact of the European Voluntary Service on the perception of European identity
  1. Tez No: 597844
  2. Yazar: MELTEM KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY TAŞ GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, International Relations, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Avrupa, Avrupa Birliği, Avrupa Kimliği, Avrupa Gönüllü Hizmeti, Identity, Europe, European Union, European Identity, European Voluntary Service
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Avrupa Birliği (AB), kuruluşundan itibaren ekonomik ve teknik bütünleşmenin ötesinde sosyal ve siyasi bütünleşmeyi de amaçlamıştır. Üye ülke vatandaşlarının kendisini ait hissedeceği bir Avrupa kimliği oluşturmayı hedeflemiştir ve bu doğrultuda çeşitli politikalar ve uygulamalar geliştirmiştir. Avrupa Birliği'nin gençlere yönelik uygulamalarından biri öğrenme hareketliliği programlarıdır. Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH), gençlere yönelik öğrenme hareketliliği programları arasındadır ve bir üye ülkede sosyal amaçlı projelerde 17-30 yaş arası gençlerin geçici süreli (2 ile 12 ay arası) çalışmasını konu almaktadır. Bu tez çalışması, AGH'nin Avrupa kimliği algısına etkisini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma yorumlayıcı ve yapılandırmacı dünya görüşünü benimsemektedir. Bu nedenle nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Keşfe yönelik bir araştırma olduğu için, nitel veri toplama yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler, AGH'ye daha önce katılmış ve hala AGH'de gönüllü hizmeti yapmakta olan katılımcılar ile gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde kimlik kavramı, özellikleri ve türleri açıklanmıştır. Kimlik oluşumunda iki kuramsal boyutu vardır; özcü yaklaşım ve yapısalcı yaklaşım. Yapısalcı yaklaşımda kimliğin dinamik bir süreç olarak yeniden inşa edilebilirliğine vurgu yapılmaktadır. Tez, Avrupa kimlik oluşumunda yapısalcı yaklaşımı temel almaktadır. İkinci bölümde Avrupa kavramının tarihsel oluşum süreci açıklanmıştır. Sonra Avrupa kimliğine etki eden Avrupa Birliği politikaları tarihsel gelişim sürecinde anlatılmıştır. Bu bölümde yapısalcı yaklaşım temelinde kimlik, Avruplalılaşma kavramı ve Avrupa Vatandaşlığı temelinde kimlik oluşumu incelenmiştir. Üçüncü bölümde gönüllülük kavramı, Avrupa Gönüllü Hizmeti Programının gelişimi, unsurları, amacı ve aktörleri anlatılmaktadır. Avrupa Gönüllü Hizmeti Programın amacı, Avrupa Birliği'ne ortak kimlik ve Avrupa konularında farkındalık kazandırmak ve aktif vatandaşlığı teşvik etmektir. Aday ülke olarak Türkiye de bu programdan faydalanmaktadır. Tezde Türkiye'de Avrupa Gönüllü Hizmeti programının gelişimi de anlatılmıştır. Türkiye'den bu programa katılan gönüllüler ile yapılan görüşmeler transkript haline getirilmiştir ve içerik analizinin bir türü olan tematik analiz kullanılarak veriler işlenmiştir. Araştırma sonucunda, Avrupa Gönüllü Hizmetine katılım gösteren gönüllülerin hayatında bu programın çok yönlü değişimi beraberinde getirdiği söylenebilir. Programın katılımcıların kimlik algısını etkileri farklı şekillerde ortaya çıkmıştır. Katılımcıların Avrupa'da yaşama deneyimi edinmesinin önyargıların kırılmasında etkili olduğu görülmüştür. Bu durum; kimi katılımcıların algılarındaki“biz”ve“öteki”düşüncelerinin değişmesini sağlamıştır. Bunların yanısıra, AGH kimi katılımcıların Avrupa kültürünü tanımalarını ve kültürel kaynaşmayı sağlamıştır. Avrupa kimliğinin oluşmasında Avrupa Gönüllü Hizmetinin katkısının uzun vadede yavaş dönüşümler ile olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Impact of The European Voluntary Service on The Perception of European Identity Meltem KARATAŞ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of European Union European Union Program Since foundation, European Union has aimed a social and political integration that would go beyond economic and technical integration. For this reason Union aims to establish a European identity among it's citizens. The EU implements ome programmes and policies for fostering European identity among its member states. One of the EU programmes aiming at young citizens is the learnig mobility programmes. European Voluntary Service (EVS) is among the programmes targeting youth education ve it aims to enable working experience for yougn people who are aged between 17-30, for the temporary period of 2 -12 months in a EU member state for a social benefit oriented project. The present dissertation aims to understand the role of EVS on the formation of European identity. In this context, at the first part of this thesis; the concept of identity, it's features and types are explained. There are two theoretical dimensions in identity formation; essentialist approach and structuralist approach. This study emphasizes on the reconstruction of identity as a dynamic process. Therefore, when focusing on the formation of European identity structuralist approach will be followed. In the second chapter, the historical formation process of the European concept is explained. Afterwards, the European Union policies affecting the European identity are explained in the historical development process. In this context, identity formation based on Europeanization and structuralist approach and identity formation based on European Citizenship were examined. The third chapter describes the concept of volunteering, development of the European Voluntary Service and it's elements, aims and actors. The aim of this programme is to give the European Union a common identity, to raise awareness on European issues and to promote active citizenship. As a candidate country, Turkey also benefits from this programme. The development of the European Voluntary Service program in Turkey have been described. The research topic of this thesis is the effect of the European Voluntary Service on the perception of European identity. Qualitative research design was adopted because the study was exploratory. Interview method was used as data collection method. The study sample was composed of volunteers from Turkey who participated in this program. Interview questions are prepared with semi-structured question technique. Interviews were transcribed and the data were processed using thematic analysis, a type of content analysis. As a result of this research, it can be said that this programme brings about a multifaceted change in the lives of volunteers participating in European Voluntary Service. It was found that the programme affected participants' perception of identity. In addition, it has been concluded that it contributes to the formation of Europeanization consciousness and to make them feel European. It was found that the programme helped participants to gain experience of living in Europe and breaking prejudices. This situation has led to changes in their perceptions of“us”and“the other”. In addition, it enabled the participants to get to know European culture and cultural cohesion. It can be said that European Voluntary Service has a long-term contribution to the formation of European identity.