The comparison of milliyet.com news site and bianet.org news site upon Gezi Park movements in terms of social aggression
Sosyal şiddet açısından milliyet.com ve bianet.org haber sitelerinin Gezi Parkı olayları üzerinden karşılaştırılması
  1. Tez No: 356335
  2. Yazar: TUĞÇE ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHTİYAR AHU ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, İşletme, Journalism, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya, teknolojik determinizm, Gezi Parkı Olayları, online haber siteleri, sosyal şiddet, Social media, technological determinism, Gezi Park Movement, online News Sites, social aggression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
“Web 2.0”teknolojisi bizlere“sosyal medya”olarak adlandırılan olguyu sunarak hayatlarımızı değiştirmiştir. Aslında Weber, McLuhan ve Baudrillard gibi teknolojik deterministler bu zihniyeti küresel köy kimliğini yaratarak teknolojinin yaşam biçimini değiştireceği iddiasını zaten ileri sürmüşlerdi. Bu ideolojiyi Web 2.0 ve sosyal medyanın ortaya çıkmasından çok önce savunmuşlardı ve bugün biz bu teoremin doğruluğuna şahit olmaktayız. 21. yüzyılın başlamasıyla, Ortadoğu ülkeleri vatandaşlarındaki yönetim stiline karşı olan memnuniyetsizlik sosyal bir harekete dönüşmüştür. Bir domino oyunu gibi,“Arap Baharı”başlığı altında Orta Doğu ülkeleri bu sosyal hareketin rüzgârını hissetmişlerdir. Arap ülkelerinden değişik olarak laik demokratik bir Cumhuriyet olarak yönetilen Türkiye, İslam ülkeleri için barışçıl yönetim örneği olarak bir rol modeli olarak gösterilmektedir. Ancak 2013 yılının Mayıs ayının sonlarında başlayan Gezi Parkı Hareketi, Türk vatandaşlarında da bir memnuniyetsizlik olduğunu göstermiştir. Hareket, Gezi Parkı'ndaki ağaçların bir grup kişinin karşı çıkmasına rağmen görevliler tarafından kesilme teşebbüsü üzerine başlamıştır. Birkaç kişi tarafından başlatılan protesto gösterileri boyut değiştirerek doğayı koruma hareketinden yaşama şeklini korumaya dönüşerek Türkiye'ye yayılmıştır ve politik bir hal almıştır. Gezi Parkı Olayları Türkiye'yi birkaç farklı noktadan etkilemiştir; Türk vatandaşları şiddete ve şiddetin kişileri toplumsal ve bireysel olarak nasıl etkilediğine şahit olmuştur. Türk vatandaşlarının tanık olduğu bir diğer konu ise, medya iştiraklerinin bu olayları görmezden gelmesi olmuştur. Kurumsal haber birimleri, televizyon kanalları ve gazeteler Gezi Parkı Olaylarına vermeleri gerekenden az yer verdiler; bu yüzden sosyal medya ve online haber birimleri halkı bilgilendirmek için bütün yükü omuzlamışlardır. Bu doğrultuda, bu çalışma bir medya iştirakine bağlı bir online haber sitesinin ve hiç bir medya iştirakine bağlı olmayan diğer bir online haber sitesinin Gezi Parkı Olaylarını kendi yollarıyla sunarak nasıl sosyal şiddeti etkilediğini bulmak için tasarlanmıştır. Bu çalışmanın bulgularının medya profesyonellerine kamuyu bilgilendirmenin önemini ve kamuyu bilgilendirmeme ya da yanlış veya eksik bilgilendirmenin olumsuz etkilerinin sosyal şiddet ile sonuçlanabileceği konusunda bu alandaki diğer çalışmalara kılavuz olma niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
“Web 2.0”technology has changed our lives with serving us a new phenomenon called“social media.”In fact, technological determinists such as Weber, McLuhan or Baudrillard has already suggested this mindset with their claim that technology changes the way of living through creating a global village. They championed this ideology long before the identification of Web 2.0 and social media and today, we are all witnessing the accuracy of their theorems. With the beginning of the 21st century, the discontent of Middle Eastern citizens against their governance styles has been turned into social movements. As a domino game, Middle Eastern countries felt the wind of these social movements under the title of“Arab Spring”. Apart from Middle Eastern countries, Turkey has been ruled by a secular democratic republic and Turkey has been shown as a role model for Islamic countries as an example of peaceful governance. However, Gezi Park Movements that started at the end of May, 2013 showed that there has been discontent among Turkish citizens also. The Movement was begun upon the attempt of officials to cut down trees in Gezi Park despite a group of people who were objecting. The protests which were initiated by a few people spread over Turkey with changing dimension of events from protecting nature to protecting life-style and became politicized. Gezi Park Movements has affected Turkey from different points; Turkish citizens have witnessed violence and how it affects people both individually and societally. Another issue that Turkish citizens have witnessed was the ignorance of media foundations of these events. Cooperated news agencies, television (TV) channels and newspapers gave less space to Gezi Park Movements than they needed to; so social media and online news agencies shouldered the weight of all media to inform public. Accordingly, this study has been structured to find out how an online news site that belongs to a media foundation and the other online news site that has no bounds with any media foundation affect social aggression through their way of representing news of Gezi Park Movement. The findings of this study carries the characteristics to be a guide to help media professionals to see the importance of informing public and the negative effects of misinforming or not informing people can end with social aggression.